Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Bodybutter hemgjort

Lämna en kommentar

img_20170211_105337_762-1

Den torra inomhusluften under vintern gör inte så gott för vår hud. En torr hud spricker lätt och drar på sig små inflammationer.

Vår ena dotter hade mycket atopiska eksem när hon var yngre. Vi gjorde diverse utredningar inom sjukvården som inte hittade något ”fel”. Även de sk experterna/överläkarna på Karolinskas hudmottagning hävdade att eksemen inte över huvud taget påverkades av något som hon äter… 😦 De skrev ut litervis med krämer och starka kortisonvarianter som skulle smörjas flitigt och i olika steg och scheman. Vi gjorde det under en längre tid för att bli av med de kliande, blödande och vätskande eksemen…

Idag vet jag bättre… Jag har lärt mig en hel del om hur vår bakterieflora påverkar vår hud. Vi märker att hon blir sämre i huden av att äta gluten så vi har drastiskt minskat på detta för henne. Jag har också lärt mig om hur våra ”vanliga” hudprodukter kan påverka vår helhetshälsa negativt. För något år sedan skrev jag ett inlägg om parabener som kan verka hormonstörande i kroppen. Det inlägget kan du läsa här .

Så nu jobbar vi med att stärka våra goda bakterier i kroppen med hjälp av en hel del grönt i vår mat, mjölksyrade grönsaker och hemgjord kefir som kryllar av goda bakterier. Men den torra huden behöver också hållas mjuk. Jag har provat lite olika ”naturliga”/ekologiska produkter, men vissa är så starkt parfymerade, även om doften är ”naturlig”. Och jag upplever många gånger att de inte är tillräckligt feta för den torra vinterhuden. Jag har tidigare provat att göra egen bivaxkräm. Den älskar vi även om den blev lite för hård. Så idag provade jag att göra en bodybutter av kakaosmör, bivax och kokosolja. Råvarorna köper jag från  Organic makers .(I Organic makers recept hade de ”bara” kokosolja och kakaosmör men jag tog också i lite bivax för att jag hade det hemma)

Krämen blev riktigt mjuk och fin i konsistensen och jag tror att den kommer att göra gott för hennes hud 😀

”Ekologiskt kakaosmör binder fukt och är lugnande och skyddande för huden – mycket bra för torr, sprucken och narig hud, hjälper till att behålla fukt i huden och verkar uppmjukande. Kakaosmöret är naturligt rikt på E-vitamin och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänstighet.”

”Ekologiskt bivax fungerar fuktighetsbevarande med en skönt skyddande känsla för huden.”

”Kokosolja absorberas lätt av huden och har mjukgörande och återfuktande egenskaper. Kokosoljan består till största delen av mättade fettsyror som hjälper till att behålla hudens fuktighet. Laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra är fettsyror som skyddar huden med sina naturligt desinficerande och antimikrobiella egenskaper. (Lånat från Organic Makers hemsida)

Såhär gjorde jag :

Recept Bodybutter

20 g kakaosmör

5 g bivax

45 g kokosolja

20170211_092332

Lägg ingredienserna i en djup tallrik som ställs över en kastrull med kokande vatten. Rör om tills allt har smält till helt flytande.

20170211_092536

Ställ tallriken åt sidan och låt svalna till rumstemperatur. (Går fortare i kylen men rör då med korta mellanrum så att det inte bildas klumpar). När smeten har svalnat så kan man om man vill vispa kraftigt eller använda elvisp för att få den ännu lite fluffigare. Sedan hälls den upp i en ren glasburk. Använd med fördel en sked eller spatel/smörkniv när du ska ta upp kräm ur burken för att inte onödigt mycket bakterier ska hamna i burken då krämen är utan konserveringsmedel.

20170211_094252

Dotterns omdöme efter att ha tagit ett bad och smörjt kroppen efteråt var att den var jätteskön och lätt att smörja ut! 🙂

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s