Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Vår stressade värld

Lämna en kommentar

chaos-645336_1280

Våra kroppar är funktionellt desamma som när vi levde ute i och med naturen, med samma typ av hormon- och nervsystem, matsmältning etc. MEN vi lever helt annorlunda idag med mycket mjölmat, socker, stress, ständiga intryck, inaktivitet osv. Så det är kanske inte konstigt att våra kroppar går sönder, att vi mår dåligt och utvecklar en hel rad sjukdomar under vår livstid.

Det kanske går att överrösta under en lång tid, men förr eller senare kommer kroppen att protestera om du inte tar hand om den.

I vår västvärld är det väldigt många som har problem med magen, hormoner, astma och allergier, värk i muskler och leder, högt blodtryck förutom alla som drabbas av diabetes, hjärtsjukdom och/eller cancer.

I grund och botten så måste vi komma åt den massiva stressen och ohälsan. Kosten som vi äter kan vi på ett ganska enkelt sätt påverka själva. Och en dålig kost stressar våra system ytterligare…

Värre är det att komma åt det stressade samhället som vi lever i. Stressen är inte farlig i sig…det är BRISTEN PÅ ÅTERHÄMTNING som är det farliga.

Vi behöver alla hitta ett sätt där vi kan förhålla oss till omgivningen på ett sunt sätt genom att varje dag koppla ner, andas och landa i oss själva.

Det är svårt att få en stressad kropp att må bra då alla våra hormonsystem, nervsystemet, matsmältning etc påverkas negativt av stress.

Stress är i grund och botten en skyddsmekanism som sätts igång när vi behöver ha extra fokus, skärpa och styrka. Den var ju från början tänkt att sättas igång t ex när vi mötte på ett vilt djur ute på savannen. Då mobiliserades vår kraft och styrka för att kunna slåss mot fienden eller springa därifrån. Sedan var det dags för välbehövlig vila en dag eller två innan nästa rusch. Nuförtiden lever vi dessvärre med dessa stresspåslag den större delen av våra liv, utan att ge oss själva någon som helst återhämtning.

Stressen som vi ständigt lever med kan vara mycket att göra på jobbet och/eller i privatlivet, oro, rädsla för att inte hinna, att inte duga, rädsla för att misslyckas, att ha svårt att välja bort och prioritera, att inte kunna säga nej till andra men inte heller sig själv. Stress kan också påverkas starkt av en dålig självkänsla där vi oroar oss för vad andra tycker och tänker om oss, där vi inte anser oss duga i olika avseenden. Det är lika stressande för kroppen som om vi skulle vara jagade av den sabeltandade tigern…

Kroppens första signal på att du är i stress-farozonen är trötthet, orkeslöshet och nedstämdhet. Och ganska snart kommer fler varningstecken såsom att din mage börjar krångla, du sover dåligt, du blir förkyld ofta, du andas ytligt och ”kort”…

Och ett nervsystem blir inte bara överbelastat på arbetet… Det är viktigt att se över HELA livet… Om vi tittar på jobb, oss själva med våra beteenden och tankar, familjen och vänner & bekanta runt oss och gör en helhet av detta så får vi en mer hel bild av vårt liv och vår stress.

Vi måste dra i nödbromsen innan kraschen kommer istället för att trycka in gasen i botten rakt in i bergväggen…

Vi kan inte komma bort ifrån vårt överbelastade och stressande samhälle. Däremot MÅSTE vi hitta sätt att förhålla oss och kunna återhämta oss ifrån det.

Detta kan vi göra bl a genom att ”lura kroppen” med konstgjorda tillfällen:

  • mindfulness
  • yoga
  • qigong
  • meditation
  • hitta stunder för lediga tankar
  • vistas i naturen utan hörlurar
  • medvetna andningsövningar

Men vi behöver också träna på att inte ta in ALLT som finns runt om oss. Att kunna ”vara i oss själva” och vara nöjda med det…

Vi har vant oss vid stressen i våra liv och tror många gånger att de gillar och behöver det för att må bra… Men OM det är så, så behöver vi återhämtningen ännu mer! Särskilt när vi blir stressade av att det inte händer något… DÅ är det starka varningssignaler på att det har gått för långt. Vi är inte gjorda för ständig stimuli…

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s