Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Den förträffliga andningen

Lämna en kommentar

pa%cc%8a-ra%cc%88tt-va%cc%88g

Som många av er vet så har jag länge letat efter svar på varför jag, trots idogt sökande och testande med olika metoder och dieter inte hittar rätt gällande min hälsa och välmående. Flera år så har jag haft ”galopperande” värk, orkeslöshet och senaste året har jag inte mått alls särskilt bra i kroppen.

I somras hade jag sådan värk i armar och axlar att jag knappt kunde lyfta dem, än mindre paddla min älskade kajak på landet. Jag hade värk i hela kroppen och fick liksom mjölksyra så fort jag gick lite raskare. Om jag försökte träna så fick jag ännu värre värk i några dagar framåt.

Som sagt så har jag träffat åtskilliga läkare, sjukgymnaster, kiropraktorer, massörer och flertalet personer som behandlar med alternativa metoder. Läkarna verkar ha ”gett upp” då de säger att jag är kärnfrisk. De övriga arbetar med mig några gånger innan de konstaterar att de inte verkar kunna göra något som hållbart gör mig bättre.

Så i höstas lyssnade jag på Hälsosants poddavsnitt med Anders Lönedal. Anders arbetar med psykofysiologi, alltså hur kroppen fysiskt reagerar på våra tankar och känslor. Han arbetar genom att koppla upp klienten till en apparat där han analyserar ens andningsfrekvens, koldioxidhalt i blodet, hur spända musklerna är, hur hjärtat slår etc.

När jag hörde podden kände jag igen mig i mycket så jag bestämde mig för att kontakta Anders. Nu har jag besökt honom 3 ggr och jag känner att jag är på rätt väg… Analysen som han gjorde på mig visade på bl a för hög spänning i musklerna, för hög koldioxidhalt i blodet, en hackig andning med frekventa andningsuppehåll och således även hackiga kärlsammandragningar vilket hör tätt ihop med andningen. Lymfsystemet har stagnerat och påverkar så klart mitt mående negativt (läs gärna mitt tidigare inlägg om lymfsystemet för ett par veckor sedan). Dessa funktionella störningar kommer utav en långvarig stress. Så även om jag inte känner mig stressad just nu så lever kroppen fortfarande i ett stressat tillstånd och diafragman är spänd och i stort sett obrukbar att hjälpa andningen och lymfsystemet som är en av dess huvuduppgifter.

Nu har jag fått övningar av Anders som jag flitigt utför morgon och kväll varje dag för att lära om kroppens system, få igång flödena igen och få den att fungera som den ska igen. Jag försöker även att hitta tillfällen under dagen för rörelse och några djupa andetag. Djupandningsövningar är basen, men även att flitigt knåda mina stagnerade och spända muskler med foamroller och boll. Och vet ni vad…jag känner mig bättre! Detta är en lång process och inte gjort i en handvändning. Och på något sätt så känner man sig sämre innan det vänder.Vecka 3 var hemsk. Jag mådde pest, hade sjuk värk i hela kroppen, kände det som om jag hade influensa och ville bara sova. Men efter det så blir jag allt bättre.

Något som jag inte riktigt förstår, men som Anders säger är helt i sin ordning är att jag svullnar ytterligare med vätska i kroppen innan den släpper… Lymfsystemet lever visst sitt eget lilla liv och strävar efter flöde och balans igen. Tills dess att det släpper taget och börjar flöda som det ska så får jag acceptera läget och stå ut med min ännu svullnare kropp 😉

Förra veckan kom ytterligare ett poddavsnitt med Anders Lönedal. Jag rekommenderar verkligen ALLA att lyssna på det! Denna gång är det podden 4health med Anna Sparre som har Anders som gäst. Du kan läsa mer om avsnittet här . Anders pratar ingående om hur andningen påverkar vår hälsa och hur stagnerade system kan göra att man är överviktig utan att vara fet i dess ”rätta” bemärkelse. Stagnationen leder även till en hel del övrig ohälsa så det är dags att ta tag i detta om man inte mår som man förtjänar…

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s