Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Mitt badrumsskåp

Lämna en kommentar

oljor

Huden är vårt största organ. Allt som vi smörjer på huden absorberas, det mesta mycket snabbt. Studier har visat att ämnen som appliceras på huden kan mätas upp i blodet redan efter 30 minuter. Och det tar två år att bli av med dem… Enligt mig är det alltså mycket viktigt att vi tänker på vad vi använder för hud- och hårvårdsprodukter. Så naturligt och giftfritt som möjligt är min devis. Ingen vet vad som händer i våra kroppar när gifterna blandas som en coctail i våra kroppar. Det är nämligen en ganska ny företeelse att använda denna uppsjö av hud- och hårvård.

Jag gillar tanken på att ge min kropp goda förutsättningar att ta hand om ”skräpet” som slinker in, skräpet som jag inte ”kan” undvika. Kroppens avgiftningssystem har fullt upp med ta hand om detta och behöver inte boostas med mer ”skit” än nödvändigt…

Det finns en hel massa tvivelaktiga ämnen i de allra flesta ”vanliga” hudvårdsprodukter. Citrid acid (citronsyra som framställs av svartmögel) är mkt dåligt om man har problem med torr hud och eksem. Dock svårt att undvika eftersom det finns i det allra flesta produkter. Parabener av alla de slag bör undvikas då de är hormonstörande (det vill vi inte ha in i kroppen då de ställer till det för våra hormonbalanser) och detsamma med PEG. Om dessa finns i innehållsförteckningen så använder jag dem ALDRIG. Jag vill inte ha in dessa i min kropp. Och så klart bör vi vara extra försiktiga för våra barn som fortfarande växer och utvecklar alla sina system.

För att inte tala om vanliga hårfärgningsprodukter, på salong eller för hemmabruk. De innehåller en uppsjö av kemikalier och giftiga ämnen som snabbt tas in i våra blodbanor genom den tunna huden i hårbotten.

Och deodoranter… fulla av aluminium och andra ämnen som vi inte vill ha in i våra kroppar. Dessutom täpper de till för att vi inte ska svettas…men hur bra är det att stänga igen öppningar där vi ska släppa ut en del av det som kroppen har rensat ut…?

Ytterligare en aspekt är även så klart miljön. Allt som vi använder i form av hud- och hårvård sköljs förr eller senare ut i våra vattendrag med mikroplaster, hormonstörande ämnen och kemikalier som är svåra att rena bort i reningsverken.

Under 4-5 år så har jag successivt bytt ut mina hud- och hårvårdsprodukter. Jag har testat en rad av produkter, men känner mig just nu nöjd med vad jag använder. Om någon undrar vad jag har kommit fram till så tänkte jag lista några produkter som jag varierar mellan här:

Dusch:

Urtekram oparfymerad duschtvål

Maliniratan fast tvål och schampotvål

Scandinavian Herbs schampo med alger

Scandinavian Herbs balsam

Äppelcidervinäger som efterskölj av hår någon dag per vecka

Friekosör Kokos- och myntaschampo

Ansiktsvård:

vanlig honung som ansiktstvätt

EMS creme vid hudbesvär

Scandinavian Herbs hajkräm vid hudbesvär

Min egenblandade ansiktsolja: raps+oliv+argan+jojoba+hallonfrö+lavendel

Mitt egenblandade ansiktsvatten: rosmarinhydrolat+aloeflingor+teatree oil

Peeling: kokosolja blandat med bikarbonat, salt eller socker

Mot torr hudegen hudkräm gjord av kokosolja, rapsolja och bivax

Deo:  hemgjord av kokosolja, bikarbonat, potatismjöl och lavendel (funkar toppen! 🙂

Make up:

mineralsmink från Tikei eller Everyday

mascara från UNE

ögonbrynsfärg och ögonskuggor från UNE

ögonpenna från UNE

Tandkräm: Här har jag provat flera flourfria alternativ då flour inte är bra för kroppen och bl a kan ställa till det för sköldkörteln. MEN då jag har enorma ilningar i tänderna om jag inte använder Sensodyn så har jag fått krypa till korset och ge upp denna kamp. Jag får helt enkelt lov att använda denna för att slippa ilningarna. Dock tänker jag på att använda en liten mängd och att skölja ordentligt efteråt.

Hårfärg: örtfärg från SANTE

Vill du läsa mer om min hud och hårvårdsfilosofi så kan du läsa ett par ytterligare inlägg  här

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s