Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Svart ris: ny favorit hos oss

Lämna en kommentar

 

svart-ris01-289x480

Bild lånad från Saltå kvarns hemsida

Ibland äter vi ris hemma, men efter arsenik-varningen i media i höstas så minskade helt klart konsumtionen. Att ris innehåller arsenik är inte pga besprutning utan helt enkelt pga att jordarna där riset växer innehåller arsenik och därmed även riset som tar sin näring ur jorden.

Man har sett att italienskt ris innehåller mindre arsenik än asiatiskt, även om det inte är fritt från ämnet.

Nyligen provade vi svart fullkornsris från Italien (inspirerade av Jamie Oliver som använde det i något av sina senare program. Vilken hit! Klart mer smak än vanligt vitt ris och näringsmässigt går de inte att jämföra. Medan vitt ris mest innehåller tomma, snabba kalorier utan särkilt mycket näringsämnen så innehåller det svarta desto mer.

Det svarta risets färg uppkommer av en stark antioxidant som heter autocyanin som det även finns mycket av i blåbär. Men tydligen så innehåller det svarta riset mer än blåbär… Autocyaninerna skyddar våra blodkärl och våra celler som i sin tur kan skydda mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det svarta riset innehåller även viktiga mineraler.

Så OM man vill äta ris någon gång ibland, så välj det svarta. Sååå mycket godare även om det är ovant med färgen 😉 Det påminner lite om risotto, fastän man inte behövde röra eller späda ut. Helt enkelt vanlig kokning, men längre än vanligt ris med sina 45 min. Jag fantiserar hur gott det måste bli av att röra ner parmesan när det är klart 🙂 Det ska testas nästa gång!

 

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s