Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Enkelt glutenfritt bröd att rosta

Lämna en kommentar

UrtekramUrtekram är ett danskt företag som tillhandahåller ekologiska livsmedel. De har även en hel del glutenfria alternativ och vi gillar dem skarpt 🙂

Vi gillar att baka. Jag gillar mest att baka matbröd (även om jag själv sällan äter bröd, men min familj äter gärna ibland om det är glutenfritt). Vi har hittat några riktigt bra glutenfria recept och några toppen glutenfria brödböcker. Men ofta ska man ha en massa olika sorters mjöler och det tar i många fall lång tid att baka med en hel massa jäsningar och andra procedurer, vilket ju kan vara mysigt ibland. Men ibland vill man ha det enkelt 😉 särskilt om brödet tar slut snabbt…

Jag vill helst inte använda de vanliga glutenfria mjölmixerna som finns i butikerna då i stort sett alla innehåller vetestärkelse, skummjölkspulver och majs- och potatismjöl…. supersnabba kolhydrater, och veten som jag helst vill undvika. Skummjölkspulver är inte heller någon vidare ingrediens då den är full med AGE som får vår kropp att, enkelt uttryckt, ”rosta” snabbare. Ofta har dessa mjölmixer också en väldigt lång innehållsförteckning. Och det var vi väl överens om att ju kortare innehållsförteckning desto bättre och ”renare” produkt?

Urtekram har också mjölmixer, men för mig så känns de vettigare då innehållsförteckningen är hyffsat kort och att produkterna är naturligt glutenfria. De har alltså inte processats för att ta bort gluten från en annars gluteningrediens. Och så är de dessutom ekologiska vilket jag gillar! Dock är den risbaserad vilket man bör tänka på efter arsenik-larmet kring ris. Därför kan det vara bra att tänka på, precis som alltid, att variera sin mat (och då även brödet) man äter för att ”sprida sina risker”.

urtekram innehåll

Till detta brödet använder vi Universalbakmix och receptet har jag hittat på Urtekrams hemsida. Går snabbt och enkelt att baka! Och är supergott att rosta!

Recept: Rostbröd  Urtekram

5 dl fingervarmt vatten

15 g jäst

2 msk olivolja

1,5 tsk salt

375 g Universalbakmix

Rör ut jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt salt, olivolja och mjölmix. Blanda ordentligt till en lös deg. Låt stå i 15 min. Smörj en bakform med smör eller olja. Häll i degen i formen och låt jäsa under bakduk på ett varmt ställe i 30 min. Pensla ev med vatten.

Grädda i 200 grader varmluft i ca 60-70 min. Låt svalna på ett galler.

Brödet kan med fördel skivas när det är svalt, skivas och styckfrysas för att det ska vara lätt att ta fram så mycket man behöver.

 

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s