Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Ekologisk handgjord schampo-tvål

Lämna en kommentar

luffadyna och tvålpaket

För ett par år sedan så bestämde jag mig för att börja om ”från början” och vårda mitt hår utan kemikalier. Riktiga ”hardcore” rakar av sig allt hår för att få en nystart men riktigt så långt var jag inte villig att gå 😉 Istället klippte jag en kort page hos Friekosör-den ursprungliga ekologiska frisörsalongen på söder i Stockholm (nu finns det många). Jag kan varmt rekommendera den salongen. De är helt suveräna på att klippa om man vill ha en frisyr som håller sig länge och som inte behöver en massa slitande stylingprodukter. De KAN hår helt enkelt 🙂  Friekosör är visst även världsledande på marknaden med sina unika växtbaserade hårfärger.

I alla fall så fick jag god hjälp av dem hur man ska sköta sitt hår på bästa sätt. Bl a så ska man borsta sitt hår och ordentligt ner i hårbotten med en svinhårsborste varje dag 60-100 borsttag. Detta för att massera hårbotten (”gräs växer inte i asfalt…hår växer inte heller bra i ”förhårdnad” hårbotten)

Sedan detta första besök så har jag varit där ett par-tre gånger till och nu är allt mitt hår ”mitt eget” (klippt allt eftersom resterna av ”skräp” har vuxit ut) utan påverkan av permanentvätskor, blekmedel och/eller kemikaliska hårfärger. Jag har inte använt några konventionella stylingprodukter sedan dess och inte heller vanligt schampo. Första två åren tvättade jag uteslutande med Friekosörs eget schampo och balsam. Under senaste året har jag även provat Scandinavian Herbs Algschampo, vilket jag också har varit mycket nöjd med.

Men nu har jag hittat något nytt och om möjligt ännu ”renare” att testa 🙂

En handgjord ekologisk schampo-tvål/kaka ”Rasul&Ringblomma” från ett litet företag i Norrland som heter Maliniratan. När jag beställde den så fick jag en fint inslagen tvål tillsammans med några små tvål-prover och ”luffa-dynor” som jag köpte till för att få tvålen att hålla sig fräsch när den inte används. Så här skriver de om tvålen på sin hemsida www.maliniratan.se :

”En handgjord ekologisk tvål som passar hela kroppen och är extra bra som hårtvål.
Berikad med vårdande ringblomsolja och rasullera. Rasulleran rengör håret genom att suga upp fett. Ringblommorna är vårdande för hårbotten.

Tillverkad med certifierad ekologisk/naturlig:
Förtvålad svensk kallpressad Rapsolja, Kokosfett, Olivolja, Ricinolja, Kakaosmör. Ringblommor blad och örtutdrag, Rasullera. Den med doft innehåller även Eteriska oljor Citrongräs och Lavendel.”

Man blöter tvålen, jobbar upp lite lödder och börjar massera runt den i det våta håret. Efter det så lägger man tvålen åt sidan och löddrar runt med händerna som med vanligt schampo. Skölj ur. Jag har testat att ”bara” tvätta med tvålen, men även att skölja ur med ”sur-skölj” (1+9 delar äppelcidervinäger och vatten) efteråt. Jag föredrar med surskölj som avslut då jag känner att mitt ganska långa hår behöver lite extra vård och sursköljen gör att ph-värdet i håret återställs och att fjällskiktet på hårtstråna sluter sig. Då trasslar sig håret mindre…  Jag har också provat detta schampo till min tonårsdotter och det funkade utmärkt 🙂 Såhär långt är vi nöjda med denna hårtvål!

info Maliniratan

 

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s