Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Sätta ihop kunskap

2 kommentarer

20160702_203958

Ett av mina specialintressen både i jobbet som förskollärare i skolan, som förälder och som Lic Livsstilskonsult samt dipl kostrådgivare är hur vi kan ge våra barn förutsättningar för att utvecklas på bästa sätt, oavsett vem man är eller hur man är. Det jag skriver i detta inlägg är mina tankar och åsikter utifrån mina inhämtade kunskaper och min vardag. Alla tycker inte att dessa kunskaper stämmer eller kanske tycker att man ska låta det vara som det är, men om man är nyfiken på att höra mer så är man hjärtligt välkommen att skicka mig ett mail 🙂 (levaklokt@gmail.com). Är du villig att börja förändra din familjs kost och livsstil, men vet inte var du ska börja? Boka en tid med mig så kan vi ses.

Jag ser med fundersamhet på hur allt fler barn har svårt att orka med sin vardag och sin omgivning. Omgivna av stress, många gånger för många och snabba intryck, svårighet att varva ner, för lite rörelse och/eller vila (=lediga tankar, att göra ”ingenting” eller att hitta lugnt ”flow”) Ofta även med en kosthållning som lämnar mer att önska.

I vårt samhälle är vi omgivna av snabba kolhydrater, socker, tillsatser och även en hel del onyttiga kemikalier. Även om man tror att man äter hälsosamt med ”mörkt” bröd, lättsockrad yoghurt och en nyttig granola så innehåller även denna mat mycket socker, det mesta är dock dolt. Detta är nästan ännu värre eftersom det är dolt för våra ögon genom att smyga sig in i innehållsförteckningen som något annat och mer svårtydligt namn… Socker som får blodsockret och orken och ibland även humöret att svänga kraftigt med stora energitapp som följd.

Jag vet att det är fortfarande är kontroversiellt att påstå att kosten kan hjälpa för ”energibarn” med t ex ”myror i brallan”, kraftiga humörssvängningar, explosivitet och koncentrationssvårigheter (med eller utan NPF-diagnos). Ofta får man både mothugg och ifrågasättande om hur så kan vara fallet. Inte borde man väl lägga denna tyngd på föräldrar att krångla till det med maten…?  Och inte ska man väl begränsa barnens ätande av fika och annat ”mys”…det kan väl leda till ätstörningar?

För mig så är det självklart att vi ska ge ALLA barn de bästa förutsättningarna att må så bra som möjligt oavsett bokstavskombinationer eller ej. Kosten HAR stor betydelse för vårt mående och vår funktion, inte bara för barnen! OM det går att hjälpa så att man kan klara sig utan mediciner (för en bättre koncentration t ex) så anser jag att det borde vara det bästa. Jag säger inte att det hjälper alla till 100 procent, men jag tror att det skulle kunna hjälpa många att må mycket bättre i sin vardag.

Angående ätstörningar av att visa på och prata om vilken mat som är bra för kroppen så tror jag inte på det sambandet. Jag tror på att, precis som vi föräldrar visar våra barn hur de bör vara artiga och omtänksamma mot andra eller bra som kamrater, så är det lika viktigt att visa dem från början hur de ska ta hand om sig själva på ett bra sätt så att de kan få leva ett gott och friskt liv där de mår sitt allra bästa. Utan att skam- eller skuldbelägga så klart.

Många är de föräldrar, dels i Sverige men även i andra länder, som har kunnat hjälpa sina energibarn till en dräglig vardag med kostens och livsstilsförändringars hjälp. Allt mer forskning börjar också tyda på att det finns tydliga samband.

Jag håller med om att det krävs en del av oss föräldrar som behöver trixa och laga mat från grunden med bra råvaror. Men jag tycker också att det är värt det om det kan hjälpa mitt barn gällande uthållighet, koncentration, migränattacker eller vad det nu må vara…

Energibarn har ofta ännu känsligare matsmältningssystem och hjärnor än andra och kan behöva extra stöttning för att de ska kunna fungera optimalt. Senaste veckan har det bl a varit en artikelserie i SvD kring tarmflora där forskare också påvisar att ADHD-individer ofta har en annorlunda/känsligare tarmflora som gör att tarmväggen lättare släpper igenom partiklar som kan påverka hjärnan.

De två svenska böckerna på bilden har jag läst flera gånger, jag har genomfört en dags utbildning gånger 2 i ämnet ”Energibarn” hos Anna Hallén. Jag har även varit på föreläsning kring kostens betydelse för NPF-individer/energibarn. Nu står jag alltså inför att läsa de två engelska böckerna i mitten för att bredda och samla ihop mina kunskaper ytterligare. Jag läser böckerna med ”öppet sinne” och adderar kunskapen till mina tidigare, värderar utifrån mig själv och mina tankar och erfarenheter för att hitta det som känns rätt för MIG.

Denna litteratur gäller i huvudsak ”energibarnen”, men jag anser att det finns mycket att göra för alla våra barn så att deras små eller stora kroppar kan få fungera i en bättre balans.

Mer om vad man kan göra för ”enkla” grepp i sin familj kommer jag till i ett senare inlägg 🙂

 

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

2 tankar om “Sätta ihop kunskap

  1. Jag tror också att maten vi äter påverkar oss väldigt mycket. Tack, för att en inspirerande blogg och jag följer dig med spänning på FB för att se hur det går med kosten. Ser också fram emot kommande inlägg för ”enkla grepp”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s