Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Mellis/fika-bollar

Lämna en kommentar

meollis-bollar

På jobbet i skolan så äter jag i regel lunch tidigt, kring kl 11. Ofta är jag väldigt hungrig när jag kommer hem, och behöver då ta något litet mellis. Inte alltid är jag sugen på ett ägg 😉 Samtidigt så är jag kaffesugen och tar mig en kopp.

Ofta kan mellanmål bli ganska kolhydratsrika och det mättar kanske för stunden, men man vill gärna ha mer och/eller blir väldigt hungrig snabbt igen. Vissa är känsligare än andra beroende på person och på den enskilda kroppens funktion.

Jag är en sån som behöver lite mer fett för att hålla mig mätt. Jag triggas lätt av för mycket kolhydrater och vill då äta mer. Efter allt som jag har läst om näringsfysiologi så är jag inte heller längre rädd för fett, utan har förstått att fett och då i synnerhet mättat fett har en stor funktion i kroppen.

Även en del barn har lätt att överäta kolhydrater och har svårt att känna sig mätta. Kanske blir de hungriga bara en-två timmar efter att de har ätit en måltid. Andra kanske äter väldigt lite av skolmaten och behöver ett litet extra tillskott för att orka…

Dessa ”Mellis-bollar” ( inom LCHF-världen kallas liknande för ”Ketobollar”) med smak som liknar ”havrebollar” kan vara att bra alternativ. Då det är mycket fett i så blir man snabbt ”lagom” mätt, men se upp att inte heller äta för många av dessa eftersom det ger allt för mycket energi. Ta 1-2 st till kaffet, eller för barnet mellan måltider för att hålla orken och humöret uppe utan att inta en massa onödigt socker och andra snabba kolhydrater. Detta för att minska risken att vara ”för hungrig” vid nästa måltid, vilket lätt kan leda till överätning. Mellis-bollarna är ett klart bättre än riskakor, kanelknäcke, risifrutti, drickyoghurt och till viss del även frukt som kan trigga för de som är känsliga för socker och kolhydrater.

Man kan även tillägga betydligt mer kakao i receptet, så att man får en chokladbollssmak i stället om man gillar det 🙂 Tänk bara på att inte öka på honungen (eller annan sötning ) i receptet. Detta kan göra att man lättare äter för många eftersom fett ihop med socker gör att man inte känner mättanden på samma sätt…

Recept: Mellis-fikabollar

100 g smör

100 g kokosflingor

0,5 dl kokosolja (flytande, så värm den lite först)

1 tsk kaffe (öka om du vill ha en ”vuxnare smak”)

2-3 msk mandelsmör

1 tsk raw kakao (Renee Voltaire); funkar även med vanlig kakao men den ger då en lite kraftigare smak

1 tsk honung

Mixa allt i en matberedare. Ställ smeten i kylen 1 tim så att den stelnar lite. Rulla bollar och rulla dem sedan i kokos. In i kylen/frysen. Färdiga att ätas!

 

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s