Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Tekakor glutenfria

Lämna en kommentar

IMG_1223

Den glutenfria bakningen är inte alltid lätt att förstå sig på 😉 Degen kladdar och klistrar sig fast på händerna så att man aldrig tror att man ska bli ren igen. Och många gånger så har resultatet inte riktigt blivit vad jag har förväntat mig.

Jag brukar ju baka någon av mina filmjölkslimpor ”Hälsan själv” eller ”Ljust och fräscht”. De har blivit riktiga favoriter. Men då äldsta dottern inte alls gillar denna typ av bröd så vill jag nu prova mig fram till några sorter som honkan acceptera. Det kan vara bra vid utflykter och annat eller för att variera yoghurt-melliset/frukosten.

I söndags dök ett recept på tekakor upp på Instagram hos en tjej som kallar sig @vittoglutenfritt. Då vår yngsta dotter älskar att baka så ville hon gärna testa på en gång.

Efter en riktigt kladdig degupplevelse och en hel massa jäsningar så spred sig den ljuvliga bröddoften i huset. Och ut ur ugnen kom helt perfekta och fluffiga tekakor. Endast ett minne blott var de kladdiga deghögarna som sattes in i ugnen en kvart tidigare.

Så detta var ett recept med toppenresultat 🙂 Och ja, storasyster gillade det! Så nästa gång blir det dubbel sats för att lägga en laddning i frysen. Upptäckte att de även funkar som hamburgerbröd! Nu är jag sugen på fler experiment 🙂

 

Recept: Tekakor, glutenfria ca 10 st, 225 grader i ca 10-15 min

25 g jäst

1 dl mjölk/filmjölk/mejerifri mjölk

3 dl vatten

2 tsk fiberhusk

0,5 dl olja

1,5 msk sirap el honung ( jag minskade från 0,5 dl)

2 dl havregryn (ren glutenfri om man är känslig)

knappt 1 tsk salt

7 dl glutenfri mjölmix (välj en sort som är så naturlig som möjligt; med så få tillsatser som möjligt)

Gör såhär: Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader. Lös upp jästen i vätskan och blanda i fiberhusk, olja, sirap och havregryn. Låt sväll ai 10 min.

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en separat skål. Blanda ner detta i den andra bunken med ”blöta” ingredienser. Arbeta degen ordentligt i 10 min, förslagsvis med en maskin. Jäs under en handduk i 40 min.

Arbeta degen lite lätt. Olja in händerna lite och klicka ut degkakor på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga ev tekakorna med en gaffel och jäs ytterligare 20 min under en duk.

Grädda 10-15 min i 225 graders ugn tills bröden blivit gyllenbruna och känns färdiga.

 

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s