Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Vab-mellis/lunch

Lämna en kommentar

vab-smoothie

Hemgjord drickyoghurt med en massa välgörande antioxidanter

Nyss hemkommen med en massa inspiration och både nya och ”nygamla” insikter efter 4 dagars kurs nere på Livsstilsgården i Skåne. Yngsta dottern har tyvärr blivit sjuk i feber och förkylning. På onsdag kväll åker vi till fjällen så vi hoppas att hennes immunsystem kan jobba bort den här förkylningen inom kort. Med hög feber igår och 13,5 timmars sömn i natt så mår hon idag bättre men, är så klart inte helt återställd ännu.

När barnen är sjuka så vill de ju ofta inte äta så mycket. Detta är egentligen inte något större problem, bara de dricker. MEN; många gånger har jag gett mina flickor en massa saft (i stort sett bara när de är sjuka så dricker de saft) då de inte vill dricka vatten när de är sjuka. Det är också lätt att man ger dem sockerstinna produkter som drickyoghurt, fruktyoghurt, plättar med sylt etc för att överhuvudtaget få dem att äta. Även jag har gjort detta 😉

Idag tänkte jag dock till (kan det ha att göra med 6 timmars socker-föreläsning igår på kursen 😉 ). Vad kan jag ge henne som är energirikt, lätt att äta, sött men inte syntetiskt och överdrivet, salt och gott…? Som hjälper kroppen att ta hand om och mota bort infektionen istället för att störa processerna…

Till en början blev valet en hemgjord drickyoghurt:

0,5 dl kokosmjölk

0,5 dl medelhavsyoghurt(6%-10% fett)

några tärningar fryst mango

4 frysta hallon

1,5 msk frysta granatäppelkärnor (mycket antioxidanter och fytokemikalier )

innehållet i 1 kapsel probiotika (bra bakterier för tarmen)

0,5 tsk bipollen (antioxidanter)

Jag knäckte också i ett ägg för jag ville ha lite extra näring. Ägget innehåller ju alla vitaminer vi behöver utom vitamin C samt en hel del mineraler.

Alltihop hällde jag i en behållare och mixade med mixerstaven. Spädde med lite vatten till bra drick-konsistens. Hällde i en glasflaska och hon sippade den med sugrör. Trots knapp aptit så fick hon i sig denna, vilket är bra för vätskeintaget och material för kroppen att skjutsa vidare in i kroppen som hjälp att ta hand om infektionen.

Under eftermiddagen har vi slappat i soffan. Då gjorde jag en avocado-röra att dippa med. Dottern sa på kvällen att den var jättegod att äta när man är sjuk för att den var så lätt att svälja 🙂 så prova gärna!

avocado-dip

Brutna finn-crisp att dippa i len avocado-röra

Avocado-röra för förkylda barn (eller andra 😉 )

2 avocado (innehåller en massa bra fettsyror)

0,5 dl creme fraiche

1 vitlöksklyfta (stark antioxidant)

0,5 tsk ”supersalt” (se separat recept; sök på supersalt på bloggen. Denna saltblandning ger oss alla mineraler som vi behöver.)

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s