Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Kan ändrad kost hjälpa vid npf (t ex ADHD eller autism)?

Lämna en kommentar

IMG_1099

Några av böckerna som jag har läst i ämnet

Detta ämne ligger mig varmt om hjärtat, men ses oftast som högst kontroversiellt. MEN ju mer jag läser om mage och tarm, hormoner, signalsubstanser och lär mig mer om sambanden i kroppen så förstår jag allt mer att vad vi äter och stoppar i oss har en ofantligt stor betydelse för vår hälsa, både fysiskt och psykiskt. Den här gången vill jag grotta ner mig lite i personer med npf (neuropsykiatriska funktionshinder/differenser) som ADHD och/eller autism.

Mina blogginlägg är som alltid mina egna åsikter. Utifrån läsning av böcker i ämnen som intresserar mig, facklitteratur och diskussioner med andra människor så bildar jag mig tankar och åsikter. Det är ingen absolut eller enda sanning utan det är upp till var och en som läser att bilda sig en egen personlig uppfattning. 

Än så länge finns inte så mycket forskning på hur en kostomställning skulle kunna fungera till det bättre för dessa individer, och kanske kunna slippa eventuella mediciner. Det finns inga pengar för läkemedelsindustrin att tjäna på dessa kostrelaterade studier, snarare riskerar de att förlora på det. Eftersom forskning oftast finansieras av läkemedelsindustrin så finns inte pengar till denna typ av studier. Men 2015 upprättades en fond vid namn Kostfonden , som just har som inritning att ta fram och hjälpa till att finansiera forskning som kan leda till att fler människor kan äta sig friska eller i alla fall bli bättre i stället för att behöva leva med livslång och tung medicinering. Kostfondens huvudsakliga inriktning än så länge är forskning kring diabetes typ 1 och 2, demens, IBS mm, men även en liten del går till ADHD och autism.

Trots att den vetenskapliga forskningen inte riktigt har kommit igång ännu så finns det många som bestämt hävdar att det finns ett samband mellan kost och dessa tillstånd. Forskning på området i ämnet finns redan i Norge, Danmark och England.

Nu säger jag inte att ADHD och autism beror på en felaktig kost utan vad jag menar är att dessa individer ofta har en känsligare tarm som släpper igenom osmälta mjölkproteiner och glutenproteiner ut i blodet (opiata peptider bildas). Detta kan i sin tur påverka hjärnan negativt och förvärra symtomen. Så med hjälp av en kost utan vissa livsmedel så kan dessa ”energibarn” få en förbättrad tillvaro med mindre stress för kroppen och ett lugnare sinne. En professor som hävdar sambanden är professor Charlotte Erlansson-Albertsson som under lång tid har forskat kring sambandet mellan kost och psykiska diagnoser vid Lunds universitet. 

– ”Opiaterna är även smärtlindrande och kan få barnen att göra väldigt vilda saker. Peptiderna kan även påverka den psykomotoriska utvecklingen. Genom att utesluta bröd och mjölk ur kosten hos barn med autism/adhd kan de bli bättre på bara några månader, menar Charlotte Erlansson-Albertsson –Redan efter tre månader är det en märkbar skillnad för de kriterier man har satt upp för autism.”

Det finns många föräldrar i de sociala mediernas diverse grupper och communitys som har provat en strikt kostomläggning för sina barn med npf-diagnoser och sett en mycket stor förbättring i sina barns mående och funktion. En väldigt kunnig tjej i ämnet kallar sig för Aspergermamman , har två söner med både ADHD och Asperger (autismspektrumtillstånd som det numera heter). Hon har sett en mycket stor förbättring i sönernas mående och hur de fungerar socialt och i skolan sedan de la om sin kost för några år sedan. Läs gärna bl a hennes inlägg här som innehåller en hel del forskning och även hennes egna barns bättre mående efter koständring. Mkt intressant läsning!

Förutom att minimera sockerintaget och kemiska tillsatser för dessa extra känsliga barn (även vuxna mår bra av det), så ger det ofta stora resultat av att utesluta gluten och mejeriprodukter ur kosten då dessa livsmedel är de som stör hjärnan mest om man har denna känslighet. Dock verkar det vara av stor vikt att vara mycket noggrann och konsekvent när det gäller dessa omställningar. Även små mängder av de nämnda proteinerna ställer till det i kroppen.

Gluten verkar bl a vara kopplat till hyperaktivitet och uppmärksamhetsproblem hos barnen medan mjölkproteinet kasein skapar en sorts morfin som kan öka aggressiviteten och explosiviteten. ( A Hallén; Energibarn) Märk väl att alla individer inte har denna stress och hyperaktivitet utåt, utan flera kan också ha den inombords. Denna stress märks då kanske inte så mycket för andra, men är minst lika jobbig för den som är drabbad. Många gånger intar barn ganska stora mängder av både gluten och kasein i form av pasta, bröd och mjölk/yoghurt/fil/ost vilket då stressar ett känsligt tarmsystem.

Varför är det kontroversiellt att testa en kostomläggning för att se om det kan leda till ett bättre mående? En kosthållning som består av rena råvaror och en massa näring. Färre ögonbryn är det som höjs om man börjar diskutera medicinering vid ADHD. Det har blivit den vanligaste åtgärden idag och för vissa kanske det är det enda sättet. Visst kan det säkerligen vara lättare att äta några tabletter om dagen än att ändra hela mathållningen. Men enligt mig så är det en bättre lösning att först testa med kosten, även om det kräver en hel del jobb. Läkemedel påverkar i stort sett alltid även på andra sätt än det som den är till för. Många gånger är listan på biverkningar både långa och skrämmande…

Om man gör en kostomställning för sitt barn med någon npf-diagnos för att se om det kan hjälpa så anser jag att det är mycket viktigt att man även kan få hjälp med denna ändring vid skolans/förskolans måltider. Trögheten i systemet som många gånger kräver läkarintyg om man ska få specialkost måste gå att ändra. Man har ju rätt att få vegetariskt av etiska eller medicinska skäl eller att avstå från fläsk om man är muslim. Men att avstå från gluten och mjölk vid ADHD eller autism (även det borde anses som etiska eller medicinska skäl) borde också få vara en självklarhet! De flesta av de offentliga måltiderna består ju dessvärre mestadels av gluten och mejeri. Måååånga är mackorna och mjölkglasen i Sveriges förskolor och skolor. (Förutom att de är dåliga för npf-barnen så är de även direkt dåliga för de allra flesta barns tarmsystem…) Och tänk att vi i Sverige, trots att vi dricker mest mjölk i hela världen, även har den högsta andelen benskörhet… Hur var det där med ”mjölk ger starka ben” egentligen?

Detta område som omfattar barn/familjer och mat är en av delarna i vad jag drömmer om att sätta mig in i ännu mer och kanske även dela med mig om i framtiden. Jag ser att behoven finns även om alla inte håller med.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s