Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Lakrits i mitt hjärta

Lämna en kommentar

Lakrits

Ser fram emot någon god hallonmousse med lite lakritspulver på 🙂

Jag älskar lakrits och har gjort det så länge jag kan minnas. Ju saltare desto bättre… Djungelvrål, häxvrål, turkisk peppar, filidutter, grodor, hårda pingviner… alla har de haft en given plats i min godispåse 🙂

Senaste månaderna så har jag tagit mig ut ur sockerträsket och räknar mig nu till i stort sett helt sockerfri. Har tänkt att jag nog får vara helt utan lakritsen. Men så igår var vi på söder i Stockholm och trillade då in på Lakritsroten på Hornsgatan. Och vilken butik sen! Lakrits i långa rader och en av väggarna var fylld av alla mina favoriter. Jag kände allt hur det började skvätta långt in i munnen… Men jag smakade inte en endaste en och jag letade upp en pytteliten ask med rå lakrits som fick följa med mig hem. 100 % lakrits, utan socker och tillsatser och även ett 100 %igt salmiakpulver fick följa med. Så nu kan jag njuta av mycket små doser lite då och då!

Men lakrits är inte bara gott, det har ett långt förflutet inom hälsovård i lagom doser. Lakrits härstammar från en baljväxt som har ljusblå eller lila blommor som växer vilt kring Medelhavet och i västra Asien. Själva lakritsen utvinns ur växtens meterlånga rötter.
Man hackar och maler rötterna för att sedan koka dem, i flera omgångar, innan man knådar dem till stänger. Lakritsens naturliga färg är rödbrun men i kontakt med syre uppstår den svarta färgen. Lakritsen är i sig väldigt söt, först när man tillför salmiak och salt blir det saltlakrits.

Lakritsrotens medicinska verkan

(enl artikel i Expressen 2011):

”Slemlösande, inflammationshämmande, hostdämpande, milt laxerande, milt lugnande, urindrivande, ökar salivproduktionen, läkande effekt vid magsår, illamåendeshämmande och naturligt blodtryckshöjande. Lakrits sägs också öka förbränningen, minska aptiten och fungera som afrodisiakum.

Lakritsroten är ett av våra äldsta naturläkemedel, redan för 4000 år sen använde man lakrits i medicinskt syfte. På grekernas tid framhöll Hippokrates, läkekonstens anfader, dess goda effekter på bland annat magsår. På 1500-talet började man sälja lakrits som läkemedel på apotek, bland annat är lakrits bra för svalget och verkar slemlösande.
I Indien kokade man te på lakritsroten för att lugna både mage och själ.
Först under medeltiden började man i Sverige tugga på lakritsroten endast för smakens skull, när man var sugen på något sött. Det moderna lakritsgodiset härstammar från 1600-talets Holland. Den finaste lakritsen anses dock komma från Kalabrien i Italien. Men även Finland och Island är stora producenter av lakritsgodis.

Mikael Lehtihet, biträdande överläkare, endokrinologi vid Karolinska universitetssjukhuset berättar om hur lakrits använts traditionellt för sina medicinska egenskaper.
– I Europa har medlet använts vid hosta och rubbningar i matsmältningsorganen, samt vid dålig potens. Andra användningsområden för lakrits har varit vid behandling av reumatiska sjukdomar och menstruationsrubbningar Den mest potenta substansen i lakrits är glycyrrhizinsyra, vilken i modern tid har använts vid behandling av magsår och som tillsats i hydrokortisonsalva.”

Lakrits har en viss östrogen-lik effekt (kvinnligt hormon). Detta har jag också hört kan hjälpa vid kvinnligt hormontrassel och vid klimakteriebesvär. Idel fördelar alltså 🙂 Men ät det med måtta ( blodtryckshöjande, men då jag har mkt lågt sådant så är det nog inget problem för mig) och tänk på sockret om du äter ”vanlig” lakrits…

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s