Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Bönpasta

Lämna en kommentar

IMG_0962

Själv äter jag ytterst lite pasta numera. Det gör jag för att min kropp mår bäst utan dessa kolhydrater. Jag väljer att inta mina kolhydrater i form av en massa grönsaker, lite rotsaker och lite nötter.

MEN mina barn äter fortfarande pasta, glutenfri sådan eftersom den ena dottern är gluten-överkänslig. Dock är den glutenfria pastan mestadels snabba kolhydrater bestående av majs- eller rismjöl. På senare tid så har det dykt upp olika former av bönpasta i butikerna. Då dessa även är naturligt glutenfria så har jag blivit nyfiken att prova. Vi började med att prova den gröna fettucinin. Döm om min förvåning när de var riktigt goda och de även gick hem hos döttrarna även om de numera är vana vid mina test och alternativ. Jag var så klart tvungen att prova en tugga för att kunna göra min egen bedömning.

I veckan fick även yngsta dotterns två kompisar prova när de var här på middag. Den här gången blev det svartbönspagettin. Jag hade även kokat vanlig glutenfri pasta ut i fall att … 😉 Denna gång åt vi pastan till kalkonfärslimpa med ”Världens godaste tomatsås”(enligt en av kompisarna ;-). Först var tjejerna skeptiska. Ville ta av den vanliga… jag fick dem att  i alla fall smaka på den gråsvarta 😉 pastan. Och det gick hem! De ville gärna ta mer och hela sällskapet åt som aldrig förr vilket gläder matlagaren.

Om man då tittar på näringsinnehållet så anser jag att denna pasta är ett mycket bra alternativ till vanlig pasta, även glutenfri. Den innehåller betydligt mer fibrer, protein och mindre snabba kolhydrater. Vilket borde betyda att man håller sig mätt längre och att magen har mer att jobba med än vanlig spannmålspasta…Alltså bara vinster. Se nedan och bedöm själv. Nu har jag även köpt hem ett annat märke som jag köpte på Willys i helgen. Röd linspasta och kikärtspasta. Jag återkommer med resultat när vi har provat.

Jämförelse näringsinnehåll ”vanlig” glutenfri pasta och bönpasta:

Barilla Senza Glutine (tillverka av mestadels majs samt en del ris):

Kolhydrater : 78,7 g/100 g

Fibrer: 1,1 g/100 g

Protein: 6,5 g/100 g

Explore Asian Organic Black Bean Spaghetti (tillverkad av svarta bönor och vatten)

Kolhydrater: 15 g/100 g

Fibrer: 21 g/100 g

Protein: 44 g/100 g

 

 

 

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s