Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Hormonstörande ämnen del 2

2 kommentarer

IMG_0907

Så var det dags att prata om ämnen att undvika för hälsans skull igen. Vi har kommit till den andra delen i Hormonstörande ämnen (ämnen som på ett eller annat sätt stör våra hormonsystem som i sin tur kan påverka vår hälsa negativt) Om du missade del 1 så finns den här. Nu ska det handla om ämnen som finns i bl a diverse plaster i våra hem och i vår vardag. Alla bäckar små…med alla dessa främmande ämnen som tar sig in i våra kroppar med vår moderna livsstil.

Expempel på dessa ämnen är Bisfenol A , Polystyren och ftalater. Bisfenolen kan finnas bland annat i plasttallrikar och plastglas gjorda av polykarbonat, på insidan av metallförpackningar för livsmedel (konservburkar. Bättre då med tetror), i vissa tandfyllningsmaterial och i kvitton. ”Undvik polykarbonatplast i kontakt med livsmedel om du är barn eller gravid samt försök undvika direkt hudkontakt med kvitton.” (skriver Naturskyddsföreningen)… Hm, undvika hudkontakt med kvitton, hur gör man då i affären? Börja handla med handskar? Och hur är det med plasttallrikarna och glasen som skolmatsalar och förskolor tillhandahåller? Någon som vet?

Ftalater används framförallt som mjukgörare i plast (som i grunden är ett hårt material). Det finns många ftalater och alla anses idag inte vara lika farliga. De farliga ftalaterna kan förekomma i bland annat mjukgjord PVC som finns i t.ex. tapeter, färg, konstläder/fuskskinn, elkablar/elsladdar och äldre mjuka plastleksaker. Därav bör man tänka till om man köper begagnade leksaker eller använder sina egna gamla leksaker till sina barn.

Polystyren är vanlig i leksaker, köksmaskiner, cellplastförpackningar, datorer och yoghurtförpackningar (även de små barninriktade och typ Risifrutti-förpackningar). Då Styren misstänks vara hormonstörande så undvik det så gott det går. (fakta ur bok: Den onda badankan/Katarina Johansson)

Det är  lätt att bli ”mörkrädd” när man börjar läsa på om dessa ämnen, en hel djungel som känns som en omöjlighet att sätta sig in i. Man kan ha svårt att undvika alla dessa ämnen i vårt moderna samhälle, men man kan göra så gott man kan. Att ha dessa tankar i bakhuvudet när man ska köpa något nytt och successivt byta ut mot bättre alternativ.

Även om myndigheter säger att ett värde ligger  under gränsvärdet för att det skulle vara farligt så är det ju ett enskilt ämne isolerat. Men det är sällan som vi får in endast ETT hormonstörande ämne i blodet, utan det handlar om många. Och man behöver också tänka på att våra hormonsystem, likväl som tarmfloran är mycket känsliga för störningar och därmed påverkar hälsan starkt.

Tidigare använde jag, som de allra flesta andra, ofta t ex gamla glassburkar att ha som matlåda. Smidigt att värma maten direkt i lådan i micron på jobbet. Ganska ofta blev lådan bubblig på insidan/i botten då maten började koka… Det känns inget vidare att tänka på vilka ämnen som frigörs när maten och således plasten börjar koka…Någonstans där och då bestämde jag mig för att vi skulle byta ut alla gamla plast-matlådor till lådor i glas. Numera finns de i flera butiker, t ex Ikea eller Biltema till bra priser. Locken är dock av plast men det är sällan som locket kommer i kontakt med maten.

Glasburkarna är jättebra som matlådor, fräscht, inga repor av bestick eller värmeskador. De avger inte heller några suspekta ämnen till den medhavda maten…

I samma veva så bytte jag också ut våra sportflaskor i plast till motsvarande i metall. Jag har också sparat flera mindre glasflaskor från t ex juice. Mina döttrar har alltid haft vattenflaskor bredvid sängen och det känns inte så fräscht att plastflaskorna står där natt ut och natt in och ”pyser ut” gift i vattnet. Nu kan jag inte bevisa att så är fallet 😉 men för mig personligen så kändes det viktigt 🙂

Numera finns också nappflaskor etc i glas. Själva värmde vi välling i micron direkt i flaskan :-O ( 9-12 år sedan) Det har visat sig i forskning att många nappflaskor i plast läcker giftiga ämnen när de värms upp.

Tur att jag har blivit klokare med tiden…! Gör om och gör rätt från och  med nu 😉 utan att ångra det som varit.

Här hemma så har vi successivt ”plastbantat”, alltså gjort oss av med allt mer plast för att så mycket som möjligt minska på dessa dolda gifter. Ännu är det inte riktigt slutfört men det blir bättre och bättre 🙂 Dock blir man förskräckt när man ser hur mycket plast som man ”ofrivilligt” tar med sig hem från affären i form av plastförpackningar även om man försöker göra bra val. Plaståtervinningskärlet blir fullt på nolltid. Något skulle behöva göras åt detta. Fler varor i lösvikt eller i alla fall i miljömässigt hållbarare lösningar för förpackningar.

Ytterst nämnvärt är också att framställningsprocesserna av olika sorters plaster i sig bidrar till en massa gifter för vår natur…

Vill du läsa på i ämnet så finns flera böcker, men jag har börjat läsa denna som är en mycket konkret bok:

IMG_0944

Det finns även en enormt kunnig bloggerska( Saras eviga ). Sara skriver på ett enkelt sätt om en miljömässigt hållbarare vardag och föreläser även i ämnet ”kemikalie-bantning”.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

2 tankar om “Hormonstörande ämnen del 2

 1. När jag beställde nya tallrikar till matsalen kunde man välja olika varianter. För oss var det självklart att välja den utan Bisfenol även om den kostade några kronor mer.
  Bra inlägg, nu ska jag hem och rensa vårt plastbunksskåp!
  Kram, Anna

  Gilla

  • Vad bra Anna! Tror inte att våra är fria 😦
   Plastbunkarna brukar regera i köket och en hel del pengar har lagts ner i Tupperware… 😉 Men nu är det mesta av vårt borta 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s