Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Naturens läkande kraft

Lämna en kommentar

20151226_135114

Varför är det så lätt att ”glömma”/prioritera bort saker som man mår bra av och som gör gott för ens kropp och själ? Ofta ger jag inte mig tid att gå ut i naturen fastän det är något som jag så mycket behöver. Min andning blir lugnare, jag känner ett oerhört lugn inombords och jag njuter av allt vackert som finns omkring mig. Sommartid när vi är på landet på helger och semester så är det lätt då vi liksom bor i naturen då. Men vintertid känns det svårare att ta sig ut, jag vet inte riktigt varför.

Under denna julledighet så har vi i alla fall vid flera tillfällen prioriterat naturen omkring oss och det har gjort oss alla gott.

I somras skrev jag ett inlägg om skogens betydelse för människans hälsa. Läs gärna inlägget ”skogsbad” .

Idag skrev även nättidningen Skogsaktuellt om forskningen kring den moderna människans behov av att vara i naturen:

”Att det är stärkande att vistas i naturen är inget nytt. Forskare har även konstaterat att naturen skyddar mot en lång rad sjukdomar som depression, diabetes, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Exakt varför det är så har man inte kunnat svara på tidigare. Nu har miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo vid University of Illinois sammanställt flera hundra studier och kommit fram till att naturen har en förmåga att höja immunsystemets funktioner.

I och med den stressiga vardag som den moderna människan lever i aktiveras kroppens så kallade ”kamp eller flykt”-system, vilket innebär att kroppen stänger ner alla funktioner som inte är absolut nödvändiga, inklusive immunsystemet. När vi däremot vistas i naturen kopplas i stället lugn och ro-systemet på och i detta trygga läge kan kroppen ägna sig åt långsiktiga åtgärder som förebygger god hälsa, utveckla, reprodu­cera och bygga upp immunsystemet.

Jämfört med andra avkopplande aktiviteter, till exempel ett museibesök eller att ägna sig åt sin favoritsport, är en tur i skogen oslagbart ur hälsosynpunkt.”

20151226_143555

 

20151226_145328 (1)
20151226_141052
20151224_141448 (1)
Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s