Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Hormonstörande ämnen, del 1: parabener

2 kommentarer

34537-20150906_122255

Min hemgjorda ekologiska och helt naturliga deo. Vill du prova så finns de att köpa för 69 kr, skicka bara ett mail till levaklokt@gmail.se eller hojta när vi ses 🙂

I våra kroppar har vi en massa olika system som på flera sätt är sammankopplade och påverkar vår hälsa i stort och smått. Dels så har vi det viktiga tarmsystemet som jag har skrivit en del om tidigare, dels så har vi flera hormonsystem i kroppen som reglerar allt från hunger och sömn till fertilitet etc.

Hormonsystemen är, liksom tarmsystemet, känsliga för störningar och det har (enl Naturskyddsföreningens hemsida) hittats kopplingar mellan hormonstörande ämnen och en rad sjukdomar såsom allergier, hormonrelaterad cancer, diabetes typ 2, infertilitet, hjärnans utveckling mm.

”Hormonstörande ämne”, vad är det? Ett hormonstörande ämne är ett ämne som på ett eller annat sätt stör de hormonella processerna i kroppen. Ett exempel på ett hormonstörande ämnen är parabener som finns i de allra flesta hudvårdsprodukter och kosmetika där de används som konserveringsmedel för att förhindra svamp-/bakterietillväxt i produkter och öka hållbarhetstiden.

Redan i blodet hos foster och nyfödda barn kan man hitta flera hormonstörande ämnen vilket är anmärkningsvärt då de i regel inte har utsatts för ”direkt” påverkan av dessa. Men dessa ämnen, tillsammans med andra kemikalier vandrar via blodet och navelsträngen från mor till barn. ”Att som foster och barn ha konstant låga doser av hormonstörande ämnen i kroppen kan äventyra utvecklingen av hjärnan och andra viktiga organ, inklusive könsorganen” (Naturskyddsföreningen). Märk väl att unga kroppar också är känsligare än vuxna.

Inte bara människor påverkas av dessa ämnen utan även djur och natur då partiklarna med avloppsvattnet släpps ut i våra vattendrag. Kanske kan dessa ämnen tillsammans med andra kemikalier vara en av orsakerna till fortplantningsproblem hos flera djurarter.

Själv har jag sedan något år tillbaka försökt att drastiskt minska på parabener ( nämns ofta som propylparaben och butylparaben) etc i våra hudvårdsprodukter. Jag har lusläst innehållsförteckningar både i badrumsskåpet och i  hudvårdshyllorna i butiker. Det har resulterat i att vi numera bara har ”rena”produkter här hemma. Till ansiktstvätt används flytande honung, ibland blandat med rårörsocker som peeling. Som återfuktare används en hemgjord ansiktsolja bestående av bl a rapsolja, morotsolja, mandelolja, ringblomsolja, E-vitamin och en gnutta lavendel. Kroppen smörjs med hemgjord kräm av bivax, jojoba, kokosolja mm. Som otroligt effektiv krämdeo används en blandning av bikarbonat, potatismjöl och kokosolja.

Jag använder numera bara mineralsmink utan hormonstörande ämnen i .  Det finns en uppsjö av bra färdiga produkter att köpa, men även en hel del produkter som ”luras”. De kan stå att de t ex är ekologiska och naturliga, men ändå innehåller de flera suspekta ämnen. Därför behöver man alltid som konsument aktivt kolla innehållet.

Om man vill köpa bra produkter men tycker att det är svårt att veta vad och var man kan hitta dem så finns också en hel del sidor på nätet. En favoritblogg som jag har är www.naturligtsnygg.se  där man kan hitta mycket bra fakta och inspiration.

Om du ännu inte är övertygad 😉 Tänk då på att huden är vårt största organ och att det som vi smörjer på vår hud snabbt sugs in i kroppen och blodbanorna… Och att inga system i kroppen är separerade utan att allt vi stoppar i eller på oss påverkar oss på ett eller flera sätt.

Jag vill försäkra mig om att det vi smörjer på huden inte stör våra ständigt pågående processer i kroppen. Varken för mig eller min familj.

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

2 tankar om “Hormonstörande ämnen, del 1: parabener

 1. Missade de här inlägget under ledigheten, mycket intressant börjar bli allt mer intresserad av den delen men de är en riktig djungel, men de är en av mina önskningar inför de nya året att jag ska våga/orka ta steget till en mer ren kroppsvård. Var köper du alla ingredienser med special oljor, burkar mm.
  Tack för in inspiration

  Gilla

  • Tack Åsa! Även detta har jag förändrat successivt under några år.
   Jag handlar mestadels på Organic Makers.se. En jättefin och välsorterad webshop som har allt man behöver för naturlig hemgjord hudvård. De har också en receptblogg med tydliga instruktioner 🙂 Lycka till, kram Therése

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s