Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Tarmbakterierna regerar i vår kropp

4 kommentarer

20151124_124832 (1)
Jag läser som bekant en hel massa litteratur, artiklar och bloggar i ämnet ”hälsa”. Allt mer börjar jag inse hur mycket tarmsystemet har att göra med vår hälsa och hur känsligt det är. Med vår moderna västerländska livsstil så har de allra flesta av oss förstört tarmfloran och denna defekt har att göra med en stor del av vår ohälsa.
Jag lär mig också en hel del i ämnet av min ”gröna candida-kur” och samtalen med Helen Kjellin, närings- och kostrådgivare. Många diffusa och direkta problem kan härstamma från den störda tarmfloran, förutom magproblem. Under flera år har jag haft oförklarig värk, även om jag enl läkare klassas som ”frisk”. Efter att ha sökt hjälp både i den vanliga sjukvården och i alternativa metoder så fick jag höra talas om Helen och bestämde mig för att även testa detta candida-/tarmflorespår.
Själv jobbar jag just nu med att rensa tarmsystemet på svampar och bakterier som inte ska vara där och tillföra samt normalisera en sund och väl utvecklad tarmflora. För att göra detta krävs en mycket strikt kosthållning och diverse kosttillskott som stöttar utrensningen och uppbyggnaden. Detta håller jag på med i ca 10 veckor (har redan hållit på i 6 veckor 🙂 innan jag sakta går tillbaka till en mer ”normal” kost. Med ”normal” menar jag INTE en traditionell västerländsk mjölbaserad kost utan en lågkolhydratkost med en massa grönt, utan gluten och ytterst lite mejeriprodukter.
När jag förkovrar mig i tarmämnet så har jag åter stött på Food Pharmacy och deras professor Stig Bengmark. Han är otroligt kunnig i ämnet och det är mycket spännande att läsa hans inlägg på foodpharmacy.se.
Han skriver bl a: ”Det är tilltagande accepterat att de flesta sjukdomar har sin rot i en dåligt fungerande tarmflora och därmed ett dåligt fungerande immunsystem med bl.a. ökad genomsläpplighet av bakterier och gifter in i kroppen (leaky gut). Långsiktigt leder detta till en förhöjd allmän inflammation i kroppen med nedsatt stämning, trötthet, klåda och mycket mer som följd, vilket på sikt leder till kroniska, ofta dödliga, sjukdomar.” (Stig Bengmark/Food Pharmacy)

I en välfungerande tarm skall det finnas 1,5-2 kg nyttiga tarmbakterier. Detta system har mängder av viktiga funktioner för vår hälsa. Alla små bakterier har sin speciella uppgift i kroppen. Bakterierna är beroende av varandra för att kunna fungera så bra som möjligt. Därför är det viktigt att det finns en ofantlig mängd olika bakteriestammar i tarmen.

För att tarmfloran ska få chansen att arbeta på bästa sätt för att bl a hålla oss friska så krävs att vi ger den bra förutsättningar. Allt vi stoppar i oss passerar som bekant vårt tarmsystem. Men våra tarmar är inte gjorda för att ta hand om och bryta ner västvärldens processade och många gånger onaturliga mat. Sedan lägger vi även till en massa läsk, socker, mjöl, mediciner och annat skräp. Inte konstigt att många tarmbakterier trycks undan och i värsta fall dör. Icke önskvärda bakterier och jästsvampar gillar däremot detta och tar allt större plats. Utan de goda bakterierna så skadas tarmarna och tarmväggen. Alltför få goda bakterier finns kvar för att skydda och hålla ordning i tarmen. Alltför ofta skadas därmed tarmslemhinnan och kan i sin tur börja läcka så att partiklar, bakterier, parasiter och svamp från vår föda beger sig ut i blodbanorna. Detta ställer till en hel del besvär i kroppen och kan i värsta fall leda till autoimmuna sjukdomar där kroppen angriper sig själv och andra obalanser. Så det är inte bara magbesvär som kan visa sig av denna genomsläppliga tarm.

Stig Bengmark säger också:

”Stress, kemikalier och läkemedel – dödliga hot mot ”bajsorganet” De största skadeverkningar på ”bajsorganet” svarar stress och tillförda syntetiska substanser (främst läkemedel) för, och därefter kommer omvärldsgifter av olika slag. Det är ett svårlöst dilemma – man måste faktiskt antingen välja en bra tarmflora eller behandla med läkemedel – ”både och”fungerar tyvärr inte. I princip alla läkemedel utgör ett hot mot ”bajsorganet” – antibiotika, blodtrycksmediciner, lugnande mediciner, magmediciner och sömntabletter. Tillförsel av antibiotika har visat sig förstöra ca 90% av tarmfloran och därmed till stor del ”släcka” dess viktiga funktioner som att smälta föda, producera vitaminer och andra nyttigheter, täta tarmväggen och förhindra läckage av gifter in i kroppen, metabolisera gallsyror och syntetisera viktiga substanser som t.ex. prostaglandinhormoner och steroider (2). Det tar månader, om ens någonsin, innan de viktiga bakterierna kommer tillbaka.” (Stig Bengmark, Food Pharmacy)

 

Hur kan man normalisera tarmfloran?

Om tarmen är mycket förstörd så märks det ofta i form av ohälsa. Många gånger är det dock så att man ignorerar symtomen och kanske tänker att det ska vara såhär… Man har helt enkelt en ”strulig mage” etc. Sjukvården konstaterar att man har vissa symtom och behandlar med mediciner som förstör ännu mer… Men det går att göra något åt det på en naturligare väg, men det krävs motivation och en hel del jobb.

Steg 1 är att lägga om kosten. Uteslut mjölbaserad mat. Uteslut eller minska mejeriprodukter drastiskt. Uteslut socker ur kosten. Ät ”ren” och oprocessad mat utan tillsatser, jäst etc. Tillsätt en massa grönsaker, så många olika färger som möjligt. Allra helst ska man äta den större delen av grönsakerna råa och tillsammans med fett för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig alla näringsämnen.

Steg 2 är att avstå ifrån ”onödiga” mediciner av alla slag. Låt kroppen vila sig om den behöver. Är du sjuk så behöver kroppen återhämta sig i lugn och ro, inte ges medicin för att kunna hålla god min på jobbet…

Steg 3 är att bygga upp tarmfloran igen. Tillsätt bra kost-tillskott och en ”bred” probiotika som hjälper till med den här processen.

Steg 4 är att äta syrade livsmedel som surkål av olika slag. Surdegsbröd av råg är ett bättre alternativ än annat bröd.

MEN om man som i mitt fall har en tarm med candida-överväxt (svamp) så behöver man först rensa ut den eftersom den i annat fall växer ännu mer för att den gillar att knapra i sig probiotikan… 😉 Om man misstänker att man har detta (stort sockersug, inflammationer, svampinfektioner, hudproblem, klåda mm) så ta gärna kontakt med Helen Kjellin som jag skrev om ovan, för att få hjälp med detta. Hon är mycket kunnig inom detta område!

Ytterligare en sak som inte gynnar vår tarmflora är vår iver att hålla rent, både oss själva och vår innemiljö. Vi tvättar oss mycket, städar med antibakteriella och starka medel för att ta död på bakterier, spritar oss om händer för att inte smittas av sjukdomar mm. Men denna, många gånger överdrivna, renlighet gör att vi inte omges av och få i oss tillräckligt med ”smuts/bakterier” som gynnar kroppens eget försvar.

Forskning visar att barn som är uppvuxna på bondgårdar med djur och natur (och smuts) omkring sig är friskare än andra som lever i ”renare” miljöer. Även barn i antroposofiska familjer där man lever naturligare/mer ursprungligt är friskare.

Ju mer man läser och lär sig, desto större blir det 😉 Men egentligen så är det logiskt och ganska enkelt, att vårt sätt att leva inte gynnar våra kroppar. Men det härliga i det hela är att det går att förändra sitt leverne till det bättre 🙂 Det är fullt möjligt att ge sin fantastiska kropp förutsättningar att må bra och bära oss fram i ett långt och förhoppningsvis friskt liv.

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

4 tankar om “Tarmbakterierna regerar i vår kropp

 1. Intressant, men hur gör man om man vill äta på detta sätt men samtidigt kunna äta ute på stan, kunna gå hem till vänner på middag o.s.v.? Hur gör du?
  Jag försökte äta strikt antiinflammatoriskt ett tag men jag blev stressad och deppig av att inte kunna hänga med på sociala aktiviteter, att behöva tänka o planera kring kost så stor del av varje dag. Äta o dricka är en stor del av det sociala livet, och utematen är sällan okej om man följer den här typen av dieter. Tråkigt, för jag tror att kosten påverkar hälsan mycket!

  Gilla

  • Hej Viljan,
   Det är jättesvårt, jag håller med dig. Jag känner att det är lättare när man går ut och äter eftersom man då kan välja själv från menyn och tala om vad man vill ha eller inte vill ha. Kött och grönsaker funkar alltid.
   Det är svårare när man är på middag hos någon. Om det är någon man känner väl så brukar jag tala om i förväg vad jag äter så att de inte tar illa upp när man äter lite selektivt. Ibland så har jag även tagit med något tillbehör. Vi har även en del allergier i familjen så vi är lite allmänt krångliga 😉 Sedan får man välja även här. Sallad brukar alltid finnas. Och oftast något kött av något slag.
   Just nu är jag inne i en extremt kostperiod för att komma till rätta med värken i kroppen och då är det svårt och inte så kul alla gånger när man behöver avstå från det mesta. Men när jag börjar äta lite mer ”normalt” så tänker jag att om jag väljer något som är ”okej”, men kanske inte det bästa en gång när vi är borta så är det inte hela världen. Det är det som man gör ofta som är de stora bovarna…
   Man har alltid ett eget val och ett eget ansvar. Är det verkligen värt det att kanske må dåligt av att äta något man inte tål? Men kanske är man inte så känslig så att man kan klara små avsteg någon enstaka gång? Men jag försöker tänka att jag då kan välja VAD jag vill göra avsteg med så att jag inte går ”all in” och gör allt tvärtemot vad min kropp klarar av…
   Socker kommer jag personligen alltid att vara mycket restriktiv med, likaså gluten. Det är mina personliga val då jag mår fysiskt dåligt av att äta dessa saker.
   Detta blev inget färdigt svar utan en beskrivning av hur jag förhåller mig 😉 Hoppas att det kan ge dig några råd på vägen.
   Hälsningar Therése

   Gilla

   • Tack så mycket för ditt svar!
    Blir du mätt när du äter bara kött och sallad?
    Jag tycker det är så synd att de allra flesta enklare matställen, t.ex. caféer endast har vetebaserad mat. Man kan välja mellan grillad smörgås, pasta och paj, och ibland bulgur eller couscous. Det borde finnas många som vill ha annat!

    Gilla

   • Hej igen Viljan
    Oftast behöver jag fett också i form av egen majonäs, olja, avocado eller smör för att bli mätt. Äter jag rotsaker/grönsaker i ugn så brukar jag bli mätt, men inte bara på sallad och kött. Då känns det som att något fattas 😉
    Hälsn Therése/Levaklokt.se

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s