Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Glutamat/smakförstärkare

2 kommentarer

IMG_0196Många av halv- eller helfabrikat som vi äter har diverse tillsatser i sig. Några tillsatser är helt naturliga, vissa behöver tillsättas för att varan ska hålla längre etc. Sedan finns det tillsatser som ändrar eller förstärker färgen på maten, eller som ändrar/förstärker/kompenserar eller döljer något av smaken.En vanlig tillsats är glutamat med nummer E621-E625. Då allt fler har blivit medvetna om benämningen glutamat så försöker man numera ofta gömma denna och den benämns då istället  som smakförstärkare, jästextrakt, monosodium glutamate, mononatriumglutamat.  Allt är samma sak men med olika namn.

Glutamat hittas allt som oftast i t ex  kryddblandningar, buljongtärningar, färdigmat, pulversåser och halvfabrikat. Man försvarar tillsatsen med att  smakförstärkare tillsätts livsmedel för att göra dessa ”godare”… 😦

Glutamat är en naturlig aminosyra som finns naturligt i kroppen. Glutaminsyran är viktig för immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen. Den finns även naturligt i mat. (källa: Naturlig mat i skolan)


Men livsmedelsindustrin tillsätter kemisk glutamat för att göra maten godare, för att enligt dem förstärka matens smak. Och denna kemiska variant är INTE något som vi behöver i kroppen. Snarare gör den en hel del skada. Flera experter är överens om att känsliga personer kan få akuta överkänslighetsreaktioner av glutamat, med symtom som huvudvärk, ADHD-liknande symtom eller en känsla av avtrubbning i hjärnan. Läser man hos livsmedelsverket så står det att glutamat inte alls är farligt men om man skulle få huvudvärk så går den över efter en stund…

”Glutamat är ett nervgift som kan skada hjärnan” – säger Charlotte Erlanson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet i en artikel i Expressen. Hon menar också att det är dåligt att det inte finns något förbud mot mat med glutamat på dagis och i skolan.
Amerikansk forskning har funnit att barn med adhd-liknande symtom lagrade glutamat i hjärnan och kunde ha två och en halv gång mer glutamat än normalt. Förmodligen så är det så att vissa individer är känsligare för denna tillsats än andra.


Vad gör glutamaten i kroppen?
”Glutamat minskar mättnadskänslor och ökar aptiten. Speciellt barn är extra känsliga mot glutamat. Rimligen beror detta på att glutamat så starkt påverkar de delar av hjärnan som styr informationen om uppmärksamhet, impulskontroll och motorik. Dessutom är små kroppar som barns mindre motståndskraftiga mot gifter.

I stora doser har det visat sig att glutamat kan framkalla svettningar, huvudvärk, illamående, tryck över bröstet, migrän, nästäppa, sömnproblem, ADHD, autism, astma, diabetes, depression, epilepsi, fibromyalgi, IBS, tinnitus och övervikt.

Alla tillstånd, sjukdomar och brister som sammankopplas med för stort (beroende på den individuella känsligheten) intag av glutamat är inte komplett bevisade i forskning. Men det finns samband när det gäller inflammatoriska processer/tillstånd och autoimmuna sjukdomar då många med besvären upplever sig friskare och får minskade besvär när de undviker glutamat i sin kost.

Glutamat och skolan
Sedan många år är det förbjudet i Sverige att sälja barnmat som innehåller glutamat. Förbudet kom efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskador hos nyfödda apor.
I vissa andra länder är det förbjudet med glutamat i skolmat och på vissa håll finns det speciell märkning på produkter som innehåller glutamat respektive att man skyltar med att mat är fri från MSG/glutamat/smakförstärkare. ” (källa: Naturlig mat i skolan)

Men i Sverige har vi inget förbud mot dessa tillsatser då livsmedelsverket inte tycker att det är ett problem…

Mina tankar kring detta:

Jag vet att det fortfarande dagligen används t ex  mängder av buljonger med tveksamt innehåll i många av våra skolkök. Detta innebär att våra skolbarn dagligen får i sig både glutamat och många sockerarter i skolmaten, som enligt mig är två helt förskastliga tillsatser när man lagar mat. Och eftersom barn är olika känsliga så möter vi dagligen många barn vars hjärnor påverkas negativt av detta. Koncentrationssvårigheter, huvudvärk, överätning…

Varför förbjuds inte glutamat i skolmat eller mat i annan offentlig vård och omsorg? Ingen ska behöva ”tvingas” äta detta dag ut och dag in, de allra flesta gånger helt ovetandes om det.

Varför måste vi ha ett buljongpulver med en massa onaturliga råvaror i för att göra maten ”godare”? Varför använder man inte endast naturliga rena kryddor som salt, peppar, örtkryddor, vitlök etc. Det räcker väl för att få maten att smaka gott!

Vad är det för fel på livsmedlens naturliga smaker? Vad är det man vill dölja med buljongen? Allt smakar ju då likadant…

Om det inte smakar så gott utan dessa pulver i maten så kanske det är bättre att öka kvaliteten på råvarorna?

Hur kommer det sig att man inte vill servera ketchup i skolan pga sockerhalten eller att den ”förstör” smaken på maten när man gladeligen kan hälla i buljongpulver med ännu mer suspekt innehåll i maten så att det blir samma grundsmak på allt man lagar?

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

2 tankar om “Glutamat/smakförstärkare

  1. Viktigt inlägg. Många är nog inte medvetna om den suspekta glutamaten. Och jag håller med dig den borde absolut förbjudas inom kommunernas verksamheter.
    Fin kväll till dig
    Kram
    Annie

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s