Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Ull

5 kommentarer

IMG_1837_redigerad-1

Då äldsta dottern (14 år) var liten så var utbudet av ullkläder eller ullprodukter sällsynta. Möjligtvis så kunde man få tag i några benvita/naturfärgade små mössor eller tröjor hos antroposoferna i Järna. När dotter nr 2 (10 år) var liten så hade det börjat komma lite mer. Fortfarande såldes de i stort sett bara på välsorterade sport/friluftssighter.

Idag är utbudet stort. Det finns ullkläder att få tag på i stort sett alla stora kedjor utöver specialbutikerna. Något som man dock kanske inte vet är att det i Sverige finns ca 600.000 får som producerar minst 600 ton ull då de åtminstone klipps en gång per år. Enligt textilhögskolan förädlas ca 140 ton av ullen på något sätt. Resten av ullen slängs bort… alltså ca 460 ton. I Sverige saknas ett tekniskt och administrativt system som gör att ullen kan tas tillvara.De småskaliga fårbönderna har ingen ekonomisk möjlighet att sköta detta på egen hand. Vårt grannland Norge är betydligt bättre på att ta tillvara ullråvaran i sin textilindustri. Det är tänkvärt att medan vi i Sverige slänger/eldar upp/gräver ner vår egen ullråvara så importerar vi gärna ull från andra länder med en betydligt sämre djurhållning… (källa:svt.se)

Ull är ett fantastiskt naturmaterial som ger dessa plagg en lång livslängd. Ullen värmer och svalkar på samma gång. När det är kallt så värmer den skönt och om det är varmt så svalkar den och ”luftar” så att man inte blir svettig. Ullplagg behöver inte heller tvättas så ofta för att ullen är ”självrengörande”. Om man hänger ut ett ullplagg på vädring så blir det genast fräscht att använda igen.

Ullstrumpor på fötterna på den kallare delen av året gör gott för fötterna som både hålls varma och behåller sin naturliga fukt. Vanliga bomullsstrumpor drar ur fukten ur huden och gör att fötterna blir torra och fnasiga.

Den rosa tröjan på bilden köpte jag förra vintern. En ullfleece-tröja från det svenska märket Ivanhoe. Trots rea så kändes det lite i plånboken att köpa den, men då jag vill komma bort ifrån syntetiska material som fleece så kände jag att det vara värt det. Jag är sååå nöjd! Sommaren som gick var ju inte direkt den varmaste genom tiderna och jag så gott som levde varje dag med min rosa tröja som följeslagare. Faktiskt utan att behöva tvätta den en enda gång 🙂

Så fram för fler ullplagg och min förhoppning är att Sverige tar sitt förnuft till fånga och tar tillvara på sin egen ull i större utsträckning istället för att importera.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

5 tankar om “Ull

 1. Vilket fint inlägg om ull som du skrivit. Jag är också förälskad i ull, men kände inte till att vi i Sverige slänger så mycket ull. Vilket resursslöseri. Ull är verkligen så otroligt bra. Jag har också en ullfleece-jacka och när jag köpte den för ungefär ett år sedan så förstod jag snabbt att den polyester-fleece-jacka jag haft tidigare inte ens var i närheten av att ge den behagliga värme som ull ger. Att polyester-fleece är en så stor miljöbov gör valet ännu enklare. Det är som du säger, ofta får man betala ganska mycket för nya yllekläder, och det är ibland svårt att hitta yllekläder på second hand, men kvaliteten är super och det blir inte dyrare än att ha massvis med fleece-kläder. Fram för mer slow-fashion, där ullen spelar en viktig roll, åtminstone i mitt liv! Allt gott. Kram till dig. /Sara

  Gilla

  • Tack Sara!
   Vårt nästa steg är ullfleece även till barnen😊
   Letar ulltröjor second hand men hittar inget…det är väl för att de är långlivade😉
   Trevlig helg, kram Therése 🍁

   Gilla

 2. Visst är ull underbart, har precis ersatt min gamla yoga matta med en i ull, så nöjd.

  Gilla

  • Har yogat enstaka gånger på ullmatta, underbart vid lugn yinyoga el annan meditativ yoga. Men för mig funkar den inte vid min vanliga yoga då jag glider och tappar greppet…
   Hur tjock är din matta Åsa?
   Trevlig helg, kram Therése

   Gilla

 3. Hej mattan är nog ett par cm tjock, har antiglid under men det hjälper ju inte om man glider på själva mattan 🙂 jag kör mest kundalin yoga och då tycker jag den funkar perfekt, kanske är det så att man behöver olika mattor för olika tillfällen/typer, men då har jag ju min gamla ute i förrådet.
  Kram Åsa

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s