Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Eko, ja tack!

3 kommentarer

IMG_0050_redigerad-1Allt fler väljer ekologiskt. Under senaste året så har försäljningen av ekologiska produkter ökat med 38%. Dock är det fortfarande många som väljer bort det av olika anledningar. En anledning kan vara ekonomi. Ekologiska varor är över lag dyrare än konventionella, även om det med en ökad efterfrågan börjar bli bättre. Tänkvärt i ämnet är dock att många fortsätter att köpa en massa chips, läsk och godis etc, men anser att det är för dyrt att välja ekologisk ”riktig” mat. Det resonemanget håller inte riktigt om du frågar mig…

För mig är det självklart att välja ekologiskt så långt det är möjligt. För vår familj så känns det viktigt att hjälpa vår hälsa och vår natur på traven genom att försöka minska på gifter i vår vardag.

För ett par månader sedan gjorde Coop en film Ekoeffekten som handlar om en vanlig barnfamiljs övergång till ekologisk mat och hur det har minskat drastiskt på gifter i deras kroppar. Filmen har nu översatts till flera olika språk och har på några veckor setts av över 20 milj människor i 229 länder i världen. Se detta klipp!

Ytterligare ett klipp om Familjen Palmberg i Nyhetsmorgon

En stor del av maten som vi äter är importerad och således producerad utomlands. Utomlands används ofta större mängder bekämpningsmedel än i Sverige. I den undersökta familjens kroppar var hälften av de medel som hittades inte ens godkända i Sverige…

Är du fortfarande tveksam så tänk över dessa fakta. Kanske vill du välja eko nästa gång du handlar? 😉 Testa själv. Över lag så har ekologiskt odlade råvaror en bättre och tydligare smak, än konventionellt odlade. 

1. För naturen och vårt ekosystem

Ekologiska produkter odlas utan kemiska bekämpningsmedel.  Dessa ämnen är till för att döda skadedjur, svampsjukdomar och ogräs. Användning av dessa medel är skadligt för naturen och påverkar hela vårt ekosystem. Det skadar inte bara de specifika skadegörarna man vill bekämpa utan även andra arter i naturen, till exempel bin. Dessa gifter är även indirekt skadliga för andra arter. När ogräsmedel används minskar antalet örter och därmed pollen och frön som ger föda åt insekter, när insekterna minskar blir det också mindre mat för grodor och fåglar.

2. För mat utan kemikalier och tillsatser
Att välja ekologiskt är det enda sättet att undvika många av de bekämpningsmedel och gifter som de ”vanliga” produkterna kan innehålla. Fastän många av dessa kemikalier har godkänts av livsmedelsverket, så saknas det i många fall information om deras långvariga hälsoeffekter och vad som händer när de blandas med andra ämnen i våra kroppar (den sk coctail-effekten). År 2008 gjorde livsmedelsverket 1 536 stickprov på livsmedel. I dessa hittades 312 olika bekämpningsmedel. Nästan hälften av proverna på frukt och grönt innehöll rester och 5,2 procent av dessa låg över EUs tillåtna gränsvärde. 

3. För renare vatten
Bekämpningsmedel från åkrar kan läcka till sjöar och vattendrag. Bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur minskad fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera.  Prover från naturvårdsverket visar att det finns rester av bekämpningsmedel i våra vattendrag och att dessa även kan spridas till regnvatten och grundvatten.  Man har till och med hittat rester från medel som sedan länge är förbjudna i Sverige på grund utav sin höga giftighet, till exempel atrazin. Det här visar att dessa medel är svårnedbrytbara och kan finnas kvar i naturen och orsaka skada under en längre tid.

4. För en naturlig djurhållning
När du väljer ekologiskt kött, ägg eller mejeriprodukter får du livsmedel från en naturligare djurhållning.  Djurhållningen sker på ”djurens villkor” och utgår ifrån djurens naturliga beteende. Detta innebär att djuren i ekologisk produktion ska kunna bete sig på ett naturligt sätt. Bland annat ska grisar ha tillgång till att böka, leta föda och gytjebada. Hönsen ska ha sittpinnar och reden samt sandbad och dagsljus i hönshuset, de ska även ha tillgång till hö eller rotfrukter när de inte betar. Alla djur ska ha tillgång att röra sig fritt och vistas utomhus på sommaren.  Djurens foder ska vara ekologiskt och anpassat till den specifika djurarten.

Studier har visat att både ekologiska mejeriprodukter och kött har en bättre fettsyra-sammansättning och innehåller högre halter av de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Detta beror på att ekologiska djur äter mer gräs och mindre kraftfoder.

Ekologisk mat innehåller mer vitaminer, mineraler, enzymer och mikronärigsämnen än konventionellt odlad mat. I genomsnitt innehåller ekologisk mat 21 % mer järn, 27 % mer c-vitamin och 29% mer magnesium.6.

7. För klimatsmartare mat
Undersökningar visar att ekologisk produktion kräver mindre energi än konventionell. Detta beror bland annat på att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel och slipper därmed den energikrävande tillverkningen och transporten av dessa.  Djuren i ekologisk produktion äter inte lika mycket energikrävande kraftfoder som i konventionell produktion, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Den ekologiska djurhållningen bygger till stor del på egenförsörjning av foder vilket gör att vi minskar kraftigt på transporterna. KRAV har dessutom ytterligare regler, bland annat att de stora växthusen ska värmas upp med förnybar energi till 80 procent.

8. För människors skull
Ekologisk odling är bra för människor, särskilt för de allra fattigaste. På plantager i syd används ofta mycket farliga kemiska bekämpningsmedel, som är förbjudna i Europa. I många fall saknas skyddsutrustning för de som jobbar och de utsätts dagligen för dessa medel. Miljoner människor skadas varje år och tusentals dör. Lantbrukare i rika länder drabbas även de. Forskare har sett att de som använder kemiska bekämpningsmedel i arbetet löper större risk att få Parkinsons samt vissa typer av cancer. Många fattiga bönder odlar idag efter västerländska metoder som kräver mycket bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket de inte har råd med. Dessa bönder kan få högre skördar med en ekologisk odling då naturligt gödsel tillförs och man får bland annat en bördigare jord som håller kvar vatten bättre. Detta gör att ekologisk odling blir mer allsidig och försörjningen blir tryggare.

9. För minskad övergödning
Algblomning i övergödda hav och sjöar beror bland annat på läckage av växtnäring från åkrar. Näringsrikt vatten förs ut i vattendrag, sjöar och i sin tur ut i haven. De näringsämnen som orsakar övergödning och har en negativ klimatpåverkan är kväve och fosfor. Mycket arbete sker inom lantbruket för att hushålla bättre med växtnäringen och minska förlusterna. Ekologisk och konventionell produktion använder sig av olika metoder för detta och man kan se att ekologiska gårdar överlag har mindre förluster och överskott av växtnäring än konventionella.

10. För ökad kunskap
Idag saknas det mycket kunskap om hur man i framtiden ska kunna odla marken på ett hållbart sätt. Världsbefolkningen växer men inte åkerarealerna. I framtiden kommer vi behöva odla mer mat på samma ytor, antagligen utan bristvaran olja. Det är därför betydelsefullt med ett ekologiskt jordbruk som kan utveckla kunskapen om hur en stor mängd mat kan produceras på ett energisnålt sätt, med hjälp av naturens resurser. Genom att köpa ekologiskt gynnas alltså människans möjligheter att försörja sig i framtiden.

Källa: KRAV

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

3 tankar om “Eko, ja tack!

 1. Håller med, idag får vi leverans på eko lådan med frukt och grönsaker och i fredags var vi och handlade 12 kilo eko kött. Jag har också bestämt mig.

  Gilla

  • Åsa, vi är också mycket nöjda med Ekolådan. Härligt att kunna köpa ekokött. Finns det i närheten där ni bor?
   Här köper vi mest vilt vilket inte klassas som ekologiskt men som har betat ute i skogarna 😉 Ekokött köper vi annars på Coop. Skulle vilja hitta någon närproducerande… //Therése

   Gilla

   • Det finns ett mindre slakteri här i Östergötland i Norsholm Britta och Lennart , nu har de öppnat en liten affär i centrala Linköping, de har bara bra kött, de samarbetar med bönder i närheten, har även egna charkprodukter korv, blodpudding mm, som smakar så mycket bättre. //Åsa

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s