Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Finns det bara ETT sätt?

4 kommentarer

IMG_1405

Dieter och kurer kommer och går men strävan och hoppet om något annat och något bättre består. Många är de människor som strävar och jobbar hårt för att uppnå något utseende/mående som ska göra lyckan för dem. Jag har under många, många år varit en av de människorna. Jag har haft stora komplex för än det ena, än det andra och självkänslan har många gånger varit körd i botten. ”Om jag bara var smalare så skulle jag må bättre/vara gladare/vara mer omtyckt/vara roligare att umgås med…” Benen har varit för korta och tjocka, magen för degig, rumpan för stor, brösten med ”fel” form, näsan konstig osv… Mycket har handlat om utseendet och i min hjärna så hängde bara utseendet ihop med vad folk tyckte om mig. Jag har under många år försökt hitta den ultimata dieten/kuren som skulle kunna forma om mig… Viktväktarna, intensiv aerobicträning 7 dagar i veckan, Nutrilett, hård styrketräning med en PT, Camebridge, LCHF, 5:2, 16:8, fasta, vegetariskt, detox… You name it, jag har provat allt 😉 Jag har haft ”ångest”/skuld/skamkänslor av att ha ätit en banan/rivna morötter eller kikärtsallad för att det inte ”ingår” i dieten jag just då levde efter.

Nu i efterhand ser detta helt galet ut för mig. Vad har jag jagat? Ett ideal som står långt ifrån mig själv… Senaste året så har jag börjat rannsaka mig själv: VEM är jag? Vad VILL jag? Vad BEHÖVER jag för att må bra? Jag börjar sakta men säkert förstå och inse att jag är en ganska bra person utan alla dessa dieter. Alla har vi olika saker som vi behöver jobba med för att må bra och det hela gäller egentligen att lära känna sig själv och inte bara göra som alla andra gör. Med jämna mellanrum så kommer det nya kurer som ”alla” ska hänga med på. Men dessa dieter och kurer passar inte alla. Det finns heller ingen hållbar ”quickfix”. Varför finns det i så fall så många som kämpar med vikten? OM det fanns en mirakelmetod så skulle antagligen alla följa den och våra vällevnadssjukdomar skulle vara starkt utrotningshotade!

Vi har alla olika kroppar och olika sätt att förhålla oss till mat och ätande. Dock finns det vissa saker som ALLA mår bra av att tänka på.

rörelse i någon form: en del mår som bäst när de får träna hårt/springa långt/svettas floder under ett träningspass MEN det passar inte alla. Vissa mår bäst av mer lågintensiv träning som yoga/promenader/pilates. Det gemensamma är dock att våra kroppar är gjorda för rörelse. Ligament, skelett och muskler behöver röra sig för att smörjas upp och hållas smidiga.

minska på socker:  uteslut så mycket av det raffinerade vita sockret som möjligt. Det är inte bra för en enda människa att äta/dricka socker. Det skapar obalanser i kroppen och ökar fettinlagringen samtidigt som det frestar på hormonsystemen. Även cancerceller behöver socker för att överleva…

hunger/mättnad: Lär känna din kropps signaler. Ät bara när du är hungrig och sluta när du är mätt. Detta låter enkelt men är faktiskt en svår nöt att knäcka för väldigt många människor. Genom vårt moderna leverne med ständig tillgång till något ätbart så har många av oss suddat ut dessa känslor. Många gånger så blandar vi också ihop känslan av uttråkning, rastlöshet, ledsenhet, ilska etc med att vilja ha något att äta även om vi inte är alls är hungriga egentligen. Dessa känslor kan skapa ett sug och då oftast inte efter en morot… Det är viktigt att ta tag i dessa känslor och ”problem” genom en personlig utvecklingsprocess då de inte går att ”bota” med en diet. 

ren mat: alla mår bra av att avstå från snabbmat och halv/helfabrikat. Mat med en lång innehållsförteckning bör undvikas för att slippa en massa onödiga tillsatser. Laga din mat av riktiga råvaror: kött/fisk/kyckling/ägg/grönsaker/rotfrukter/nötter och naturliga fetter. Det är mat som bygger våra kroppar och får vårt hormonsystem att fungera som det ska.

Idag lever jag med ett allt bättre förhållande till maten och ätandet. Jag utesluter vissa livsmedel ur min kost, men då inte för att bli smal utan för att må bättre i min kropp som bl a har flera år av värkproblematik. Sjukvården säger att jag är ”kärnfrisk” och att jag får lära mig att leva med smärtan. Men jag vill inte stanna där och acceptera läget. Mitt i livet, 42 år ung, så vill jag hitta ett sätt att må bra i min kropp, att inte behöva känna begränsningar i vad jag kan göra pga att mina muskler och leder värker. Jag äter bra och hälsosam mat som vi lagar från grunden, färgglad mat med en massa näring och utan ångest. Vissa säger att jag är ”duktig” som lever som jag gör, andra tycker nog att jag överdriver. Men jag gör det inte för någon annans skull, inte heller för att passa in i något ideal. Jag gör det för min egen hälsas skull och det är först nu som jag känner mig lugn och trygg i det.

Jag vet att jag inte är ensam om denna sortens resa och jag hoppas att jag kan inspirera fler att påbörja sin. Om du börjar lyssna på din kropps signaler så kommer den att sakta men säkert ta dig mot en bättre hälsa, men du måste hitta DIN väg och DITT sätt även om du fortfarande kan inspireras av andra.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

4 tankar om “Finns det bara ETT sätt?

 1. Så sant och klokt sagt!
  Alla kan tänka sig för och göra sina val. Oavsett vart man är i livet. Tack för att du inspirerar och delar med dig av din kunskap!
  Kram ❤️

  Gilla

 2. Tack Anna!
  Ha en fortsatt fin dag😊
  Kram Therése

  Gilla

 3. Det är härligt när man läser det du skriver, jag brukar se mitt ätande i pengar. Inkomster och utgifter vilket du säkert hört till leda. Just nu har jag kanske satt in lite för mycket på ” banken” !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s