Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Garderobsprojekt

Lämna en kommentar

2015-09-26_16.36.50

Jag följer några bloggar och en hel del personer via instagram. Många av dessa inspirerar mig att prova lite nytt vad gäller bl a eko, mat och miljötänk. @ekomorsanangelica (instagram) och @saraseviga (instagram) är några som jag gillar skarpt 🙂 På Saras blogg med samma namn (googla…) skriver hon i ett av de senaste inläggen mycket kloka insikter och fakta kring kläd-/och eller textilindustrin och dess enorma miljöpåverkan på vår jord. Textilindustrin skadar också, förutom naturen, en ofantlig mängd människor som arbetar med de mycket starka kemikalierna som används vid textilframställning.

Vår klädkonsumtion har gått från att vara en nödvändig vara som man använde tills kläderna var utslitna och inte gick att laga/återbruka mer, till att bli konsumtionsvaror som man många gånger handlar bara för att man vill ha något nytt och som följer det senaste modet. Många gånger används plaggen bara ett fåtal gånger. Detta sätt att konsumera kläder är ohållbart i längden. Vi måste börja tänka annorlunda. Det kanske inte är helt nödvändigt att köpa det allra senaste ur butikerna. NÄR vi köper nytt så bör vi tänka på hur det är tillverkat och vad det är för material för att minska på miljöpåverkan och påverkan på vår egen kropp så mycket som möjligt. Gifter som används i klädtillverkningen vandrar lätt in i våra kroppar direkt eller indirekt när de släpps ut med tvättvattnet.

En av fördelarna med att handla begagnat är att plagget i regel redan är tvättat och därmed inte har lika mycket gifter i sig. Ytterligare en fördel är att man inte bidrar till efterfrågan på nya kläder, utan dessa begagnade kläder finns ju redan.

Båda dessa tjejer har i alla fall fått mig att vilja rensa i min garderob. Jag har upptäckt att jag har en hel massa kläder och flera av dem används inte särskilt frekvent. Nu har jag ju redan dessa kläder och de allra flesta är köpta second hand, mestadels via Tradera. Men jag vill komma bort ifrån känslan att vilja ha nytt och jag vill känna att jag klarar mig bra på det som jag redan har.

Det finns olika utmaningar som florerar i de sociala medierna runt om i världen. Dels ”Four fit challenge” som går ut på att man bara ”får” använda 4 plagg på en vecka (träningskläder, underkläder och ytterplagg är inte medräknade). Sedan finns ”Project 333” där man ska klara sig på 33 plagg i 3 månader (underkläder och accessoarer ej medräknade). Det är denna utmaning som jag nu har bestämt mig för.

Här har rensats hårt i garderoben. Det började med att jag kartlade användningen av mina kläder genom ”galg-tricket” som jag skrivit om tidigare. 2 papperskassar med kläder har rensats ut för att ställas på vinden tills vidare. Jag är ännu inte redo att göra mig av med dem helt 😉 men de får nu stå på vänt… Och nu har jag alltså 33 klädesplagg inkl skor och ytterplagg som ska användas de närmsta månaderna. Så ni får stå ut med att se mig i lite mindre varierade kreationer 😉

OBS! Följ gärna bloggen via mail via ”Follow”-knappen längst ner på sidan. 🙂

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s