Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Naturlig bluff?

Lämna en kommentar

Utedusch

Det råder en stor trend av ekologiskt och naturliga produkter. Produkt-utvecklare är inte sena att hänga på så genast börjar fler och fler produkter med Eco/Nature/Pure/Olive på etiketten att dyka upp.

Till skillnad från livsmedel som regleras hårt vad gäller innehåll och förteckningar så är reglerna kring hudvårdsprodukter inte lika hårda.

Även om det står ”Pure” eller ”Eco” på en produkt så kan det, förutom en liten del ekologiskt eller naturligt från växtriket, finnas en hel del hormonstörande och allergiframkallande ämnen i produkten. Det får inte stå att produkten är läkande eller botande, men annars går det igenom.

Bodyshop skriver på sin hemsida om sin filosofi: de tillverkar sina produkter med kärlek och av de bästa av råvaror, testar inte på djur och använder 100% vegetariska råvaror. Bodyshop har för mig genom åren stått för någon slags naturlighet. Flera gånger har jag köpt deras bodybutter som gör torr hud silkeslen… Dock har jag under senare år tagit mitt förnuft till fånga genom mera kunskap. Vad Bodyshop (och många flera med dem) ”glömmer” att skriva är att produkterna även innehåller diverse parabener och doftämnen som enligt Kemikalieinspektionen är hälsoskadliga.

Parabener av olika sort är bevisat hormonstörande för bl a fiskar. Vissa tror att det även kan vara hormonstörande för människor. Kosmetikaindustrin hävdar dock att så inte är fallet utan att de är väl beprövade. Läkemedelsverket i sin tur menar att det råder en osäkerhet kring vissa av dessa parabener.

Här har man ett val som konsument, antingen så blundar man för det. Eller också så läser man på och försöker att minska på mängden skräp som matas in i kroppen. Fundera en stund över att vår hud är ett organ, faktiskt vårt största med sina ca 2 kvm ytmässigt. Om man tänker på hur allt vi smörjer på huden ”försvinner”(var tar de vägen sen…?) in i kroppen och blodbanorna snabbt genom miljontals porer så blir man lätt lite mörkrädd. Om man nu använder en vanlig hudkräm eller solkräm etc så bokstavligen matar man in parabener, syntetiska doftämnen, kemiska konserveringsmedel mm i långa banor rakt in i kroppen. Vad som händer därinne när alla ämnen möts tillsammans med det som vi får i oss genom maten vi äter och luften vi andas, det vet ingen i nuläget.

Schampo, tvål, hudkräm, makeup, deo…innan vi lämnar hemmet varje morgon så har vi matat in en hel del suspekta ämnen i våra kroppar.

För mig så känns det rent av ruggigt. Därför försöker vår familj så långt det är möjligt att använda produkter utan dessa ämnen. Vissa produkter tillverkar vi själva medan vi köper andra, men då efter att noggrant ha kollat vad de innehåller.

Det kan låta präktigt, men vi använder mestadels honung, kokosolja, andra naturliga oljor, bikarbonat, äppelcidervinäger, bivax etc i våra rengöringsrutiner. Det fungerar mycket bra och det känns tryggt 🙂

Vill du köpa min egen effektiva deo med på riktigt naturliga och ekologiska råvaror? Hör av dig till mig via kommentar nedan, fb eller therese@levaklokt.se

30 g för 69 kr

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s