Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Skolmat…morr….

Lämna en kommentar

kossa

Nu är jag lite upprörd…

Jag läser hyllmeter med litteratur och en hel massa bloggar och fakta om hälsa, många gånger kopplat till barn då de också är mitt yrke.

Då gör det ont i mig och gör mig rent av förbannad när jag ser och hör hur kommunen där vi lever och verkar resonerar kring ämnet. De har valt att följa livsmedelsverkets rekommendationer för skolmaten…observera att det är rekommendationer, inget man måste följa. De pratar om överviktiga barn och unga och att våra skolors strå till stacken är att minska på fettet i skolmaten. Det innebär att de, istället för bregott och standardmjölk serverar lätt &lagom, lättmjölk och andra lättprodukter i maten 😦

Livsmedelsverket är för mig en många gånger trög och förlegad institution. De utvecklar sig långsamt i ett snabbt samhälle där allt fler människor börjar bli alltmer medvetna om kostens betydelse för hälsan.

Sedan livsmedelsverket införde sina rekommendationer som fortfarande står sig så har andelen överviktiga barn och unga ökat markant… Det är anmärkningsvärt tycker jag.

Barn behöver bra och näringstät mat. Så långt är vi överens. De behöver mat som hjälper till att bygga och utveckla deras kroppar och hjärnor. Mat som innehåller viktiga näringsämnen, naturliga fetter, rena råvaror utan en massa onödiga tillsatser och processer som förstör och gör om själva grunden i livsmedlet.

Hur kan man på fullt allvar tycka att ett starkt processat lättmargarin som Lätt och lagom med en hel radda suspekta ingredienser kan vara bättre än Bregott som är gjort på grädde och rapsolja?

Barn och unga som inte blir mätta av den ”tunna”och fettsnåla skolmaten blir så klart väldigt hungriga och hängiga då blodsockret går ner betänkligt alltför snabbt efter skollunchen. (Inte heller jag som vuxen håller mig mätt längre än ett par timmar av denna mat) Vad gör de då? De yngre barnen äter medhavda riskakor eller kanelknäcke på rasterna (huvva vilka snabba kolhydrater detta är…). Sedan äter de mellanmål i skolan, i form av limpmacka med lättmargarin och kanske en skiva lättost (i stort sett bara snabba kolhydrater…) eller lite fil med cornflakes…(bara snabba kolhydrater). De äldre eleverna drar till cafeterian och köper en drickyoghurt eller risifrutti för att stilla det värsta. Efter skolan släntrar klungor av elever till centrum för att äta på grillen eller köpa 1,5 liters läsk och en stor påse chips. Andra köper sig en påse godis…Många av de yngre ”kraschar” när föräldern kommer och hämtar på förskola/fritids. Trötta och slutkörda av för lite eller fel sorts energi för kroppen. En blodsockerkurva som åker bergochdalbana i kroppen istället för att hålla sig på en stabil och långsam nivå. Det är varken bra för hormonsystemet eller humöret…

Bidrar skolan till att minska övervikten hos barn och unga? Skulle inte tro det.

Barn och unga behöver mat som håller dem mätta så att de orkar ta till sig kunskap och orkar vara sociala med kompisarna. Att skolan i vår lilla ”stad” strävar efter att bli Sveriges bästa skola inom några år är bra, men för mig rimmar det illa med att man inte ger barnen tillräckligt näringstät mat så att de mår bra under skoldagen.

Jag säger INTE att maten inte är god, för det är den! En riklig salladsbuffé varje dag med olika varma och kalla grönsaker. Ett par rätter att välja på. Men de behöver få använda fullfeta produkter för att skapa mer mättnad i barnkropparna. Och använda så lite processat som möjligt. Frukosten och mellanmålet har dock mer att önska… De skulle behöva innehålla mer protein, mindre snabba kolhydrater och allra viktigast riktigt fett. Det är inte det som gör barnen tjocka… Det är allt annat skräp de stoppar i sig istället för att äta sig mätt av skolmaten.

För mig känns det som att vår kommun ”går baklänges” då man läser den färska forskningen kring mat. Många andra kommuner satsar ”naturligt”. En organisation som heter ”Naturlig mat i skolan” jobbar hårt för att vända synen på skolmaten. De jobbar hårt för att sprida kunskap om den nya tidens forskning. Många kommuner runt om i landet har redan anammat detta synsätt. Medan vår går åt andra hållet… Dags att hänga på tåget, även för oss! Hur ska man få våra politiker att förstå det?

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s