Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Skogsbad

Lämna en kommentar

Nyligen läste jag en artikel om hälsotrender som är populära just nu. Artikeln har publicerats i Friskvårdsmagasinet. I artikeln skrivs det bl a om ”skogsbad”. Genast tänkte jag mig bad i en mörk skogstjärn, men så var visst inte tanken i artikeln. Hur som helst så fastnade jag för ordet skogsbad, det känns vackert och jag förknippar det direkt med avkoppling.

Det här är en del av artikeln:

”SKOGSBAD
– Mindfulness möter naturen

Namnet “skogsbad” har inget med vatten att göra, och det är mer än enbart ett poetiskt sätt att benämna ”skogspromenad”, något som människor redan praktiserat i miljoner år. Begreppet skogsbad kommer ursprungligen från Japan, där uttrycket ”shinrin-yoku” kan översättas med ”inandas skogens atmosfär”.

Detta japanska koncept handlar om en skenbart enkel utövning: att vandra tyst och uppmärksamt, med sinnet öppet för varje ljud, doft, färg och känsla i skogen, med hela dess myllrande multibiologi. Med ”skogsbad”, och den ökande expertledda ”skogsterapin”, möter mindfulness naturen. Målet är att ”bada” varje fysisk cell och hela själen i skogens essens. Ingen Power Walk här. Man bara vandrar långsamt, andas djupt och medvetet och stannar upp och upplever allt som fångar sinnet, från skogsblommans doft till björkens sträva näver.

Poetiskt? Ja. Njutbart? Ja. Men det finns vetenskap bakom det hela som bevisar att “skogsbad” är en unik verksam medicin för människans kropp och sinne.

Huvudspår i trenden

* Utveckling av fler center för skogsterapi för att främja ”skogsmedicin”

* Utveckling av “skogsterapi” med certifiering av specialister och läkarlicens i skogsmedicin

* Fler läkare ordinerar vistelse i skogen/naturen

* Skogsvistelse erbjuds hos allt fler välrenommerade spa och retreatcenter över hela världen

* Fler extrema spa och retreatcenter i vildmarken”

Själv känner jag en väldig samhörighet med naturen. Jag älskar dofterna, färgerna och ljuden som hörs när man promenerar i naturen. Jag älskar tanken på att naturen fortsätter att leva sitt stilla liv medan vi människor stressar runt i vår vardagstillvaro.

Många fina skogs-och skärgårdsminnen finns i mitt sinne och min kropp sedan jag var barn. Sådant sätter sig långt in i själen och det behövs bara en liten förnimmelse av en liknande upplevelse för  att jag ska kastas tillbaka till känslan. Detta hoppas jag även finns med för mina döttrar, att de ska få uppleva samma känslor när de växer upp.

På landet lever vi nära naturen. Barfotapromenader, havsbad, solvarma klippor och stenar, vågbrus, kraftfulla oväder, kakafoni av diverse fågelläten, havsbris och bitvis hårda vindar. Ger mig lugn i kropp och själ.

Jag behöver naturen för att landa, för att jorda mig. Men det är lätt att glömma bort mitt i det vanliga vardagslivet. Jag behöver, jag vill ta mig tid att skogsbada. Ger mig ro. Ger mig kraft. Ger mig lugn.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s