Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Kända hälsoprofiler-inspiratörer eller bluffmakare?

Lämna en kommentar

Jag fick tips från en bloggläsare att skriva lite om kända hälsoprofiler. Många är de ”offentliga” personer som har lyckats göra sig ett namn och ett stort varumärke inom hälsobranschen. Många av dem tjänar stora pengar på det med sina böcker och sina produkter.

Personligen så ser jag flera av dem som inspiratörer och förebilder och jag fascineras av att de har lyckats leva på det som jag någonstans själv drömmer om. Jag har ett helt ”hälsobibliotek” som ständigt utökas i hyllan. Jag har en ”crush” på snygga, inspirerande, faktaspäckade böcker med fina recept och bilder. Ständigt kommer nya böcker och flera är de ”kändisar” som förlagen får att skriva just sin egen hälsobok. Senaste veckorna har både Agneta Sjödin och Kristin Kaspersen kommit ut med sina egna livsstilsböcker.

När man ser t ex Fredrik Paulún, Ulrika Davidsson eller Renée Voltaire på en bok eller en produkt så tänker man automatiskt att här handlar det om hälsa dvs så bra för kroppen som möjligt i form av mindre socker, ”rena och riktiga” råvaror och kanske även giftfritt och ekologiskt. Här kan man dock lätt bli lurad som konsument. Dessa hälsoprofiler förknippas automatiskt med hållbarhet både mot kropp och natur. Det är lätt att köpa produkten i fråga av bara farten, snabbt och enkelt och känna tillfredställelse över att det är någon annan som har ”tänkt till”. Ofta betalar man också dyra pengar för produkterna, mycket pga denna ”automatiska” hälsokänsla…

MEN lika viktigt som alltid annars är det att själv som konsument kolla innehållsförteckningarna så att man själv kan göra ett aktivt val för eller emot. Exempelvis så är Reneé Voltaires produkter inte per automatik ekologiska fast man skulle kunna tro det om man tittar på förpackningarnas utseende och hennes profilering. Vissa produkter är eko men inte alla. Till expempel så är inte hennes små askar med ”Berryboost”, som i synnerhet riktar sig till barnfamiljer, ekologiska. De innehåller förutom lite annat faktiskt mest vanliga russin. Detta är enligt mig anmärkningsvärt eftersom vindruvor och följdaktligen då även russin är hårt besprutade och många gånger innehåller de höga halter av bekämpningsmedel och antimögelmedel. Tyvärr tror jag att många föräldrar väljer dessa små askar ”i god tro” att de gör ett hälsosamt val för sina barn. Då är det betydligt bättre att köpa Änglamarks eller Saltås små askar med ekologiska russin.

Fredrik Paulún är en välkänd näringsfysiolog, föreläsare och författare, som å sin sida förknippas starkt med hälsa och träning. Han var en av de första som började prata om GI för 12-15 år sedan. Jag läste flera av hans böcker och tog till mig det mesta som han sa. Genom åren så har han gått hårt åt LCHF då han till och med sa att man skulle bli sjuk om man åt LCHF-kost delvis pga fetterna. Men för ett par år sedan lanserade han ”sin” LCHQ (Low charb high quality) som är snarlik den moderna LCHF´n med proteiner, grönsaker och nyttiga fetter… Detta säljer han nog en hel del på, till folk som tror att LCHQ är det ”nya”. Under dessa år sedan GI så har han också kommit ut med sina första produkter i sitt eget märke, jag tror att det var müslin som kom först. Sedan har det kommit juicer, choklad, soppor, granola etc. Många av dem har tillägget ”Super” till namnet för att man ska förstå att det är extra nyttigt. Inte heller Paulún använder ekologiska råvaror i sina produkter.

Paulún är det också lätt att ”köpa” rakt av, bara för att det är han och att han är starkt förknippad med hälsa. Dock gäller samma sak här, att innan man gör ett val ta sig en titt på innehållsförteckningarna. Många gånger gömmer sig diverse sockerarter i hans produkter även om han inte tillsätter det vita ”vanliga” sockret. Men agavesirap, honung, fruktos, torkad frukt eller fruktjuice i ganska stor mängd finns nästan alltid i innehållsförteckningen.

För mig är det alltid viktigt att vara en medveten och noggrann konsument, att inte köpa produkter av bara farten. Jag gör helst egen müsli, bakar eget glutenfritt bröd och lagar de allra flesta gånger mat från grunden med bra och gärna ekologiska råvaror bl a för att veta vad vi stoppar i oss. Men det gör jag för att det är en del av mitt specialintresse för hälsa och kost och för att jag tycker att det är väldigt roligt att försöka skapa en så bra kosthållning som möjligt. Ibland tar även jag genvägar, men då är det ett medvetet val och då blir jag oftast heller inte ”lurad” längre. Om man inte har detta intresse eller vill lägga den tiden själv så kan man så klart välja dessa ”färdigpaketerade” hälsoprodukter, men då bör man vara medveten om vad man köper så att man inte känner sig lurad i efterhand.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s