Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Regnbågsmat

Lämna en kommentar

Olika färger i maten vi äter har olika funktioner i kroppen. Och genom att försöka välja så många olika färger som möjligt på maten vi lägger på tallriken så får vi också en varierad kost vilket främjar hälsan på bästa sätt.

Kan vi utmana våra barn genom att prata om detta och försöka få dem att välja så färgrikt som möjligt att prova? Skapa regnbågar på våra matbord…det vore väl toppen? Broccoli, rödbetor, tomatsås (lykopen i tomater är mer tillgängligt efter upphettning), paprika i olika färger (ekologisk då den vanliga är kraftigt besprutad), morötter, bladgrönt, blåbär, hallon, äpple, lök av olika slag… går att variera i oändlighet…Men det är lätt att fastna i det ”vanliga”. Utmana er själva i familjen att prova nytt, och då inte bara en gång utan flera så att smaklökarna…och ögonen hinner vänja sig.

Ordet ”regnbågs-mat” har jag lånat från boken ”Supermat” av läkaren Helena Nyblom, för att jag tycker att det låter vackert och ger en målande beskrivning av hur man kan tänka och inspireras.

De olika färgerna innehåller fytokemikalier och har starka antioxidativa förmågor (antioxidanter är kroppens egen städpatrull som hjälper till att städa upp i kroppen). Innehållet av fytokemikalier ökar ju starkare färgen är. Och olika färger har olika funktion så ät helst lite av varje varendaste dag.

Modern forskning visar att dessa ämnen kan hjälpa till att motverka cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar samtidigt som de fördröjer åldrandet, ökar din energi, stärker huden mm. Idel fördelar alltså 🙂

Ät gärna även lite fett till, eftersom en del av färgpigmenten är fettlösliga.

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s