Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Lördag hela veckan

Lämna en kommentar

Denna har florerat på Facebook och jag lånar den…

Sommar, semester och sol…nja det sista har vi inte sett så mycket av den här sommaren, men visst går det att njuta av ledighet ändå. Skogarna dignar av bär och svamp och mycket tid finns till att läsa en god bok, ordna med små projekt eller att bara vara.

Något som jag reflekterar över är att det lätt blir ”lördag hela veckan” på semestern. Under 4-6 veckor är man ledig och det riktigt känns som helg hela tiden. En underbar känsla i kroppen.

När vi var på stranden och badade under någon av de få varma dagarna denna sommar så konstaterade dottern att ”Hur kommer det sig att ALLA äter glass?”. Det kändes verkligen så, kön till kiosken (där det för övrigt bara finns glass, chokladbollar, chokladkakor, läsk etc) ringlade sig lång och många var de barn (och vuxna) som kom springande med glassar, festis och choklad. Visst är det gott att fika något på stranden, men många lever detta glass/godisliv flera dagar i veckan under sommaren…(det kan dessutom vara mycket svårt att komma ur det då vårt skapade behov av sött är starkt)

Tillfällen som dessa har jag sett många gånger genom åren(inte bara dessa enda varma dagar denna sommar) och då inte bara på stranden och jag bekymras allt mer. Det kanske låter präktigt och totalt galet, men vi försöker hålla oss någorlunda till det vanliga även under semestern. Vi äter god mat som vi mår bra av, grillar, äter smarriga såser, en massa härliga grönsaker och färska bär med grädde. Så vi ”späker” oss inte… Även i vår familj äter vi glass då och då och en liten chokladbit ibland, men inte flera gånger i veckan.

Jag dömer ingen och jag är inte heller ute efter att ge någon dåligt samvete. Alla har ett eget val. Men jag tänker att det borde vara ett medvetet val. Jag tror att många bara springer på i samma spår som de alltid har gjort utan att reflektera över vad som händer i sin och sina barns kroppar. Det verkar många gånger som att ”det är synd om” barnen om de inte får fika i tid och otid. Och det är ju semester och ordet ”mys” i Sverige hör ihop med att äta godis, glass, fika och chips och dricka saft/läsk… Hur blev det så?

Fredagsmys, lördagsmys, ”lill-lördag” (=onsdag) eller bara en mörk och regnig kväll så ska det ”mysas” med något gott. Om man frågar barn i allmänhet vad ordet ”fredagsmys” innebär så får man 100% svar att ”Det är att äta chips och godis i soffan”. Jag skulle önska att man kunde ta tillbaka ordet ”mys” i familjer genom att göra någonting tillsammans istället och prova att inte äta en massa ”skräp”. Läsa högt, se en bra film, spela spel, prata, spela tv-spel tillsammans, gå ut och göra något tillsammans… Att detta kunde få vara ”myset” och att man inte alltid behövde äta något som är dåligt för kroppen när man ”myser”. Sedan kan nästa utmaning vara att hitta andra och hälsosammare alternativ som man kan ta till när man vill ha något ”extra”. Men låt det då vara guldkant och inte den dagliga inramningen. Då blir det också festligare vid de tillfällen som man väljer att ”lyxa” (och lyx behöver inte vara detsamma som skräp för kroppen…)

Socker, emulgeringsmedel, färgämnen, stabiliseringsmedel eller ännu värre konstgjorda sötningsmedel ställer till det i kroppen. Inte om man äter det någon enstaka gång, då klarar kroppen av att hantera det och rensa bort det som ska bort. Men om en ständig ström av dessa ämnen far omkring i kroppen så kan diverse obalanser uppstå i främst mage och tarm och i våra hormonsystem. Våra kroppar har alla som ett eget ”ekosystem” som behöver vara i balans för att vi ska må bra, lika väl som att en sjö eller skog behöver rätt ph-värde och ekobalans för att djur och växter i den ska må bra. En sjö som är försurad mår dåligt och även djuren och växtligheten där i… Husdjur skulle vi aldrig i livet mata med ”icke artegen” föda dagarna i ända. Men den mänskliga kroppen gör vi så med…

Vi borde oftare fundera över vad ”artegen föda”/ursprungsföda (som våra kroppar är byggda för att leva av) är för oss människor. Är det vetemjölsbaserade livsmedel, halv- och helfabrikat som är tillverkade i fabriker med en hel del konstgjorda och kemiskt framställda ingredienser i stället för rena råvaror? Är det produkter som innehåller en massa utfyllnadsmedel, smakförstärkare eller ”aromer” för att någorlunda få det fabrikstillverkade att likna det hemlagade? De brukar inte lyckas särskilt bra.

Eller är ursprungskosten en blandkost med rena råvaror som lagas från grunden? Det behöver inte ta så mycket längre tid. Fisk, kyckling, kött av olika slag, fett, grönsaker och rotsaker. Möjligheterna är oändliga.

Allt handlar om våra val.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s