Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Kantareller, skogens guld

Lämna en kommentar

Många är de gånger som jag har gått omkring i skogen och letat efter svamp utan någon större framgång. Höstkantareller har jag lyckats hitta och faktiskt en och annan blomkålssvamp som gör mig så glad. Men när det kommer till gula kantareller så brukar mina ”svampglasögon” vara alldeles suddiga.

Men så en dag för några veckor sedan så fanns där två små kantareller precis bredvid stigen där vi gick. Vi kunde bara inte låta dem stå kvar och när vi tittade en meter bredvid stigen så såg vi några till och när vi krafsade lite i gräset och mossan så fanns det ännu fler 🙂 Vilken lycka!

Dessa härliga gula kantareller stektes i smör och saltades innan de hamnade på tallriken. Så ljuvlig smak!

Och visste ni att svampar är det enda icke-animaliska livsmedel som innehåller mycket D-vitamin som är så viktigt för oss här uppe i Norden? Så förutom att lapa sol och låta huden belysas av solljus då och då utan skyddande solkräm för att tanka D-vitamin, så bör vi äta svamp 🙂 Då helst svamp som har vuxit ute i skogen istället för i en odlingsmiljö.

D-vitaminet är bl a viktigt för skelettet och det psykiska måendet.

Det har forskats en hel del på den japanska shiitake-svampen och då har man kunnat se att den kan hämma tillväxten av vissa tumörer och i Japan har man under lång tid använt shiitaken som förkylningsmedel.

Shiitakesvampen kan enligt kliniska undersökningar också sänka blodets kolesterolhalt. Så ät mera svamp gott folk, för den goda smakens men också för hälsans skull 😀

(fakta bl a hämtad från ”Maten som botar”/ Per Ove Lind)

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s