Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Kål är supermat

Lämna en kommentar

Vi hackar ofta kålen och blandar med en god olivolja och lite salt och peppar. Då ingen av oss är så förtjusta i vinäger så hoppar vi över den men gillar man det så kan man ju skvätta i några droppar.

Vem minns inte skolmatsalens rivna vitkål med lingonsylt som brukade serveras till blodpudding? Kanske inte den godaste formen av vitkål och onödigt med så mycket socker från sylten…

Men vi borde alla äta kål och då gärna olika sorter. Vitkål, rödkål, grönkål, blomkål, spetskål, broccoli…

Alla kålväxter innehåller massor av vitaminer och mineraler: främst mycket vitamin C, beta-karoten, kalcium, och järn. De är också fulla av antioxidanter.

Kålväxter är bakteriedödande och innehåller även pektin som är blodsockersänkande. Det sägs också sedan gammalt att kål är renande för levern.

Kålväxter innehåller också ämnen som är bra mot inflammationer och immunförsvaret.

Idel fördelar om man klarar av kålen utan att magen bullrar för mycket…men dessa problem brukar kunna bli bättre av att sluta med gluten…

Vi äter rikligt med kål, främst spetskål som har blivit en favorit. Spetskålen är lite mildare och mjukare i smaken än vitkål. Men även vitkål konsumerar vi flitigt.


Man kan göra en enkel sorts coleslaw med strimlad/hackad kål, tärnat äpple, fänkål, creme fraiche och kanske lite majonäs, salt och peppar. Eller varför inte även ha i lite dijonsenap för lite extra sting. Variationerna är många…bara att prova!

Men ofta strimlar vi kålen och fräser den lätt i kokosolja eller olivolja och äter istället för pasta eller som tillbehör till kött eller fisk. 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s