Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Coctail

Lämna en kommentar

Vilket sammanträffande! Detta inlägg skrev jag i helgen och ställde in tiden för att publiceras idag. Vad jag inte visste då var att SvD skulle skriva en artikel kring ämnet (23/6) som bekräftar hur farligt det är för hälsan med dessa coctaileffekter. Läs gärna artikeln här.

Tänk att jag förekom artikeln i mina tankar 😉

Dottern gjorde en eko-tavla, det är min tjej det 😉

Ekologiskt eller inte, det är frågan… Spelar det egentligen roll? I media råder det delade meningar. Å ena sidan så sägs det att genom att välja ekologiskt så minskar man snabbt och drastiskt giftiga ämnen som far runt inne i kroppen (bl a så kom Coop nyligen ut med en film som bekräftar detta). Å andra sidan så försöker Livsmedelsverket att tysta ner dessa resultat. (”Allt är under kontroll, var inte oroliga, det ligger under gränsvärdet…”)

Vad man själv väljer är så klart upp till varje individ att bestämma. Oavsett hur vi väljer att leva vårt liv så får vi i oss kemikalier genom hudvård, rengöringsmedel, maten vi äter, vattnet vi dricker etc. Men vi kan välja så bra alternativ som möjligt för att minska så mycket vi kan på mängden kemikalier i kroppen.

Jag tänker att även om giftnivåerna av kadmium, arsenik, insektsbekämpningsmedel eller antimögelgifter ligger under gränsvärdena för enskilda livsmedel så äter vi ju flertalet livsmedel varje dag. Med gifter under gränsvärdena…men hur blir det om man adderar dem med varandra? Och hur blir effekten när dessa ämnen möts i kroppen?

Alla som har haft kemi i skolan vet ju att två ämnen var för sig kan vara helt ofarliga, men om de blandas ihop så fräser/ryker/bubblar de kanske eller blir något helt annat ämne. Sker detta också i våra kroppar, medan vi går omkring helt ovetande kring detta?

Jag önskar ett jordbruk som är hållbart, där man tänker på hur den fantastiska naturen fungerar, istället för att pressa så hårt det går för att få så stor avkastning som möjligt. Ett jordbruk som har i alla fall några likheter med vår barndoms bondgårdar, inte ett jordbruk i enorm stordrift som allt mer liknar en fabrik, där man behöver använda kemikalier för att öka på avkastningen.

Sorgligt är det att denna typ av naturliga jordbruk har svårt att klara sig ekonomiskt. Men ju fler vi är som efterfrågar eko desto bättre är det för ekojordbruken. Och den ekologiska efterfrågan har ökat enormt de senaste åren. Så det verkar gå åt rätt håll.

Jag vill göra vad jag kan för att jag och min familj ska få i sig så få gifter som möjligt, både genom mat men även genom hudvårdsprodukter, städprodukter etc. Eko är reko, i alla fall för oss!

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s