Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Chia-superfrö eller?

Lämna en kommentar

Chia har blivit hett under det senaste året. Tidigare visste i alla fall inte jag vad chiafrön var för något. Jag såg att de började komma i hälsokostbutiker, de började dyka upp i recept här och där och tidningarna började skriva om det ”nya superfröet”.

Chia är frön från en växt som ursprungligen kommer från Mexico där man också har använt dessa fröer sedan urminnes tider. Men i Europa och Sverige är chia alltså en nyhet.

Ursprungsfolken i sydamerika har som sagt länge använt dessa fröer som huvudnäring, men även för att bota feber, mota bort infektioner och offra det i religiösa riter till sina gudar.

Chiafrön är enormt näringsrika. De innehåller massor av omega-3, faktiskt innehåller 2 tsk frön lika mycket omega-3 som en laxskiva. De innehåller också rikligt med kalcium och protein.

Då dessa frön innehåller gelébildande fibrer så absorberar de snabbt vätska och bildar en skyddande hinna i tarmarna, vilket kan vara bra för maghälsan. Denna funktion gör också att blodsockernivån stiger långsamt vilket är bra för kroppen och mättnaden. Dessutom innehåller chiafrön en hel massa mineraler och antioxidanter så visst är det ett superfrö!

Massvis med idrottare världen över äter chiafrön pga dess utmärkta energiinehåll och dessa frön bidrar även till att man blir mer uthållig och orkar träna längre. Världens uthålligaste löparfolk tarahumarafolket från norra Mexico har ofta löparlopp som varar i flera dygn. De lever ett enkelt liv och den enda sportdrycken som de dricker är ”Chia fresca” som består av chiafrön, vatten, limesaft och råsocker.

För att tillgodose sig all fantastisk näring i chiafrön så behöver de tuggas sönder. Så tugga på 🙂

Det finns en hel massa recept på chiapuddingar etc. Själv har jag testat flera gånger utan att ha hittat någon favorit ännu. Däremot så brukar jag strö lite chiafrön på frukosten, ha ett par matskedar i fröknäcket, i den rostade müslin eller en tsk i smoothien. Jag har också provat att göra egen sylt genom att mosa och värma hallon/blåbär/jordgubbar  med lite vatten och lite chiafrön. När fröna sväller så bildas en ”sylt-konsistens”. Toppen-nyttigt och gott! Variationen av användningsområden är stor så det är bara att testa.

Chiafrön finns i många olika märken och kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker, i hälsokosten och i nätbutiker. De är ganska dyra, men också dryga då det inte behövs så stor mängd varje gång.

Fakta hämtad från chiafrön.com

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s