Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Signalsubstanser ställer till det

Lämna en kommentar

Snigel

Inte lätt att krypa långsamt när hjärnan springer för fort

Jag fortsätter med inspiration från kursen ”Energibarn” med Anna Hallén!

En artikel ur SvD florerar just nu i sociala medier. ”Arga barn behöver hjälp att tänka” Den handlar om barn som har en bristande tankeförmåga och vilken hjälp de behöver för att utveckla denna förmåga, enligt Ross Greene (expert-psykolog i ämnet). Läs gärna detta.

Men Anna Hallén pratar även bl a om diverse signalsubstanser i hjärnan som behöver vara i balans för att man ska kunna fungera så bra som möjligt. Vissa barn är känsligare än andra vid brister eller obalanser.

Tidigare skrev jag om dopamin som är en substans som hänger samman med motivation och koncentration.

Adrenalin och noradrenalin däremot hänger ihop med humör, stress, impulskontroll etc. Adrenalinet ökar bl a vid blodsockerfall och överskottet ger aggression(noradrenalin) och eller ”myror i brallan”(adrenalin). Man kan även uppleva klumpighet i form av att man springer in i eller tappar saker vid adrenalinpåslag.

Adrenalinpåslaget är inte bara av ondo då det kan öka prestationsförmågan kortsiktigt eller hjälpa till vid ”flykt”. Men påslaget är inte att föredra över lag då humör och stressnivå åker bergochdalbana då.

Hur kan man då balansera sitt adrenalin? Jo, det gör man av att försöka att balansera sitt/barnets blodsocker. Och det gör man bäst genom att äta bra mat som består av protein, grönsaker och bra fetter (även till frukost!) Det ger lång mättnad och jämnt blodsocker.

Tänk dig ett barn som har dessa svårigheter i adrenalinbalansen. Barnet går upp på morgonen för att äta frukost. Barnet känner sig inte så sugen på att äta men får i alla fall en drickyoghurt och en polarkaka med kaviar eller nutella. Eller en tallrik med cornflakes och mjölk med lite socker på  (endast snabba kolhydrater, men en väldigt vanlig frukost om man frågar många barn). Barnet känner sig pigg, går och klär på sig och hoppar in i bilen för att åka till skolan. Väl där känner sig barnet pigg, busig och allert redan under samlingen. Någon stund senare sjunker blodsockret och då är det dags att sätta sig ner och försöka delta i en lektion. Det kryper i benen och barnet har svårt att koncentrera sig och sitta still. Läraren försöker kalla tillbaka uppmärksamheten. Barnet störtar upp från stolen och får ett utbrott. ”Håll käften! Det är såååå tråkigt i skolan!!!!”

Eller så sitter barnet kvar på stolen och hänger. Orkar inte jobba…dagdrömmer sig bort…

När det är dags för rast så störtar barnet ut till sin ryggsäck och hämtar de medhavda riskakorna (med pizza- el ostsmak…) eller en bit kanelknäcke. Så, nu är förmiddagen räddad… Barnet känner sig pigg igen, men snart dyker blodsockret … och adrenalinet pumpar igång igen… Detta är tyvärr inget ovanligt scenario. Dock kan man se flera olika reaktioner hos olika barn.

Det är vårt ansvar som vuxna att hjälpa barnen med detta! De kan såklart inte själva ta ansvar över sitt ätande och mående. Vi behöver tillsammans lära och förändra, i små steg. Det vet vi nog alla som har provat att utesluta socker att det är en tuff match. Vi som vuxna har dock ofta en större motivation då vi har läst oss till effekterna, vill se en viktminskning eller en beteendeförändring hos oss själva. Barnen däremot känner bara det enorma suget och gör allt för att komma runt förändringen. De mår ju så ”bra” av att äta kolhydraterna och vill såklart ha mer. Så det är ingen lätt uppgift att förändra kosten. Många och rejäla utbrott och sammanbrott lär det bli innan det vänder.

Men det måste få vara värt det! För barnens skull. De förtjänar inte att leva såhär med alla svängningar. Alla barn vill förmodligen uppföra sig bra och alla barn har rätt att ta sig igenom skolan med självkänslan i behåll och det är en betydligt större chans att de lyckas om de inte utsätts för dessa ständiga svängningar. Och många föräldrar är heller inte sena med att ”lugna”/förebygga utbrotten med att ge lite mer kolhydrater. Och karusellen är i full gång…

Jag säger inte att allt kan lösas med kostens hjälp men jag tror att det är en viktig pusselbit.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s