Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Omega 3 gör skillnad

Lämna en kommentar

”Man blir smart av fisk!” har man hört av den äldre generation genom åren. Men de ligger faktiskt lite av en sanning i det. Omega 3 (som det finns särskilt mycket av i feta fiskar) är starkt förknippad med koncentration, intelligens, humör och ökat lugn. Låga halter av av omega 3 i kroppen hänger också samman med låga halter av serotonin som  har med stress, oro och depressioner att göra.

Anna Hallén, som är mycket kunnig inom kost och näringslära, menar att fet fisk (el omega 3-tillskott) och mindre kolhydrater kommer att kunna göra stor skillnad för många överaktiva barn (tänk då också på att endel barn har hyperaktiviteten inombords och/i hjärnan utan att fara omkring).

Fisk och skaldjur innehåller förutom omega 3 även viktiga vitaminer och mineraler. Dock innehåller vår kost sällan tillräckligt mycket av denna vara. Därför behöver vi tänka till när vi planerar våra middagar så att vi planerar in fisk nu och då. Och om det känns omöjligt att få i barnen (och oss vuxna 😉 tillräcklig mängd så är det bra att äta omega 3 som kosttillskott och då gärna en större dos än vad som rekommenderas på förpackningen för att få en god effekt.

Men allt man har läst om odlad lax och den onaturliga uppfödningen då? Allra helst ska man väl äta vildfångad lax…men då kanske den innehåller kvicksilver eller andra tungmetaller som lagras i fiskens fett… Det allra bästa tror jag är att äta varierat även här så är skadan mindre skedd. Om man köper olika sorters fisk, olika märken och från olika nationer så är risken mindre att man får i sig för mycket av samma dåliga ämnen.

Andra fiskar, förutom lax, som är feta är makrill, sill etc. Makrill i tomatsås är ett bra mellanmål eller pålägg.

Ibland läser man om att många interner på våra fängelser har ADHD ( bl a med dålig impulskontroll och aggressioner). Flera studier har gjorts på fängelser där man har låtit en avdelning äta omega 3-tillskott och en annan avdelning äta placebokapslar. Dessa studier har visat att våldet på avdelningen med omega 3-tillskott har minskat med 25-50 %!

Det är fantastiskt tycker jag om man kan få denna effekt. Tänk om man kan hjälpa människor till viss del utan syntetiska mediciner…men med ändring av kosthållning och vissa kosttillskott.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s