Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Müsli i ugn

Lämna en kommentar

Då jag är hemma med sjuk dotter så passar vi på att göra egen müsli.

Barnen äter oftast 10-%ig naturell medelhavsyoghurt till frukost och mellis och den är väldigt bra vad gäller mättnad och näringsinnehåll. Sedan vill de gärna ha något knaprigt som flingor i. Ena dottern tål inte gluten och senaste åren har vi köpt Boveteflingor  (märke: Naturens skafferi). Detta i tron att dessa i huvudsak är baserade på bovete…Skulle man också kunna tro när man kollar på priset… Döm om min förvåning när jag härom dagen kollade innehållsförteckningen och såg att de innehåller 60% majs, 30% bovete och även en del majsglukos ( sötning utvunnen ur majs och riktig turboenergi…). Det går åt en hel del sådana flingor här hemma…

Jag har genom åren gjort flera tappra försök att få barnen att äta min hemgjorda müsli men utan vidare goda resultat. Men nu försöker vi igen! Och jag har lovat barnen att vi även tar i dessa favoritflingor och lite glutenfria osötade cornflakes i blandningen. Min plan är att successivt minska på flingorna och samtidigt få i barnen en del andra nyttigheter. Får se om det funkar…

A tycker att det luktar äppelpaj nu när blandningen rostas i ugnen 🙂 Det bådar ju gott!

Min müsli i ugn:

– glutenfria havregryn

– boveteflingor

– kokosflingor

– hackade sötmandlar (skulle helst blanda olika nötter men dottern verkar inte tåla nötter…)( bra fettsyror och mineraler)

– pumpakärnor (bra mineraler)

– melonkärnor (bra mineraler)

– chiafrön (fulla av bra mineraler och protein)

– kanel (blodsockersänkande)

– kokosolja (supernyttiga fettsyror)

– honung (endast lite för den goda smakens skull)

– Lite vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm vatten, kokosolja och honung tills oljan har smält. Häll vattenblandningen över grynblandningen och blanda ordentligt. Bred ut i en långpanna och rosta i ugnen i 200 grader 20-30 min. Rör om några gånger under tiden. Håll koll så att det inte blir bränt.

Om blandningen fortfarande känns lite fuktig så låt stå kvar i den avstängda ugnen med luckan på glänt så att vätskan kan dunsta.

Till sist blandar jag ner lite glutenfria flingor. Och hoppas på tur att den kommer att gå åt…

Byt ut gryn och andra ingredienser så att det passar din egen familj. Här behöver vi ta hänsyn till diverse allergier, därav våra val.

Och jag har insett att jag måste ta ett steg i taget, inte ösa på med bara supernyttiga men inte omtyckta ingredienser. För att få med alla på tåget så får vi skynda långsamt.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s