Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

”Hälsan själv”-vårt bästa naturligt glutenfria bröd

Lämna en kommentar

Sedan några år tillbaka så äter vi glutenfritt i vår familj. Äldsta dottern tål bevisligen inte gluten alls, men vi andra avstår för att vi märker en förbättring i måendet utan gluten.

Då det numera finns glutenfria alternativ till i stort sett allt så är det inte svårt att äta glutenfritt, snarare tvärtom. Dock är det många av de glutenfria produkterna i butiker som har en förskräckligt lång och onaturlig innehållsförteckning. Vi försöker i möjligaste mån att äta naturligt glutenfritt, utan mjölmixer etc som innehåller en massa tillsatser för att likna ”vanliga” produkter. Vi använder istället bovetemjöl, mandelmjöl, rismjöl, quinoamjöl osv. Möjligheterna är många.

Bröd som smakar bra och som inte är torrt och tråkigt har varit det svåraste att hitta. Jag köpte för något år sedan den här boken som är väldigt bra! Bara bakat på naturliga råvaror. Vi har dock inte provat så många recept in den. Vi har fastnat för en favorit som vi bakar varje gång 😉 Enkelt, saftigt och gott! Till och med beroendeframkallande 😉

Dock så har jag modifierat receptet för att använda mindre sötning i det och för att passa vår familjs kosthållning bättre.

Grundreceptet heter ”Sotaren”(sid 21 i boken ) men detta är min variant:

700 g ekologisk filmjölk

50 g ekologisk sirap

2 äggulor

1 tsk bikarbonat

30 g nyponskalsmjöl

100 g quinoamjöl

160 g bovetemjöl

(eller bara 260 g bovetemjöl)

40 g fullkornsrismjöl (el riskmjöl)

20 g psylliumfröskal/Fiberhusk

1,5 tsk salt

1-2 msk brödkryddor

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 2 mindre brödformar med smör eller olja. Bröa med glutenfritt ströbröd. Blanda ihop alla ingredienser väl och häll smeten i formarna. Grädda i ca 60-65 min i nedre delen av ugnen. Ta ut ur formarna och låt svalna på galler med bakduk runt bröden. Låt bröden svalna innan du skär i dem.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s