Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Energibarn

Lämna en kommentar

Läs gärna Annas bok!

För några månader sedan hade jag turen att vinna en plats på distanskursen ”Energibarn” med Anna Hallén som föreläsare. I tisdags var det då dags för kursstart! Under totalt sex timmar fick jag suga i mig viktigheter kring kost, barn, NPF-diagnoser, signalsubstanser etc 🙂

Första delen, med hörlurar framför datorn i två timmar, rusade fram och jag antecknade så att pennan glödde. Så många intressanta och tankeväckande ord!

De som Anna kallar för ”skitungar” resp ”energibarn” är i regel barn med någon form av bokstavsdiagnos. Även barn utan diagnos kan finnas under denna kategori. Hur som helst så handlar kursen om barn, många av dem med koncentrationsbrist, svårigheter att förstå och ta in ”system” runt omkring sig, med brist på social kompetens och motivation till att göra sådant som andra bestämmer etc (inte helt lyckat när man förväntas gå i skolan)

Är dessa ”skitungar” ett tecken på ouppfostran? NEJ, menar Anna som drar paralleller till barn som behöver glasögon för att se bra eller glutenfri kost om man inte tål gluten. Barn med dessa annorlunda fungerande hjärnor behöver anpassningar för att kunna fungera väl, precis som man behöver glasögon om synen är dålig. Det är dessvärre lätt att glömma bort i sin iver att ”uppfostra” dem till att funka som de andra barnen.

Hon pratar om att dessa barn har ett ”annorlunda operativsystem”. Många gånger lider de brist på diverse signalsubstanser i hjärnan, därav deras beteenden att försöka kompensera.

T ex dopaminbrist ger en känsla av uttråkning, minnesbrist, hängighet, omotivation och även en känsla av att leva i en ”slowmotion-värld”. Det är som att bensinen är slut. För att kompensera för denna brist så behöver barnet få saker att hända genom att prata högt, röra på sig, plocka med något. De beter sig många gånger väldigt störande i skolan då de försöker snurra igång omgivningen för att inte gå under av tristess.

Hur kan man då öka på dopaminet? Mycket rörelse, att äta mer protein (ägg, fisk, fågel, kött) då proteinbrist även ger dopaminbrist… och att äta Omega 3 i form av mycket fisk eller tillskott.

Är det svårt att få i barnet protein? Försök att smyga in förändringen. Ost-kuber, skinkrullar, köttbullar och korvar med hög kötthalt och utan för många tillsatser, pannkakor baserade på mycket ägg, mjölk/grädde och mandelmjöl (innehåller även viktiga mineraler), smoothie med medelhavsyoghurt och ägg i, osötad kvarg…

Anna påtalar också vikten av att äta varierat och det gäller allt. Försök t ex att äta 10 olika grönsaker i veckan; gröna blad/tomat/morot/broccoli/vitkål/sötpotatis/rödbetor/ärtor osv. Kanske är det en motivation för barnet att få välja själv i affären vad det vill prova, ha en lista och bocka av de olika sorterna, göra en egen favoritsallad med 5 olika ingredienser som den gillar.

Många energibarn har en hög stressnivå i kroppen pga att de lever i en turbovärld inombords med massor av intryck som ska bearbetas. Kroppen går på högvarv även om vissa kan se väldigt lugna ut på utsidan. När man stressar så bränner kroppen otroligt mycket magnesium, zink och c-vitamin så det kan vara viktigt att tänka på att få i dem dessa. C-vitamin finns rikligt i t ex paprika( helst ekologisk pga den hårda besprutningen) och citrusfrukter. Magnesium och zink finns i bl a nötter och mandlar. Gör en egen naturell nötblandning med 3-5 olika sorter som barnet kan ha till frukosten eller mellis. Annars finns tillskott att köpa på apotek eller i hälsokosten.

Jag ser med spänning fram emot nästa del som är på tisdag, sedan sista delen på onsdag. Det här är grejor som jag älskar att läsa/lära om 🙂

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s