Levaklokt.se

Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Dessa våra känsligaste

Lämna en kommentar

Som bekant jobbar jag ju i skolvärlden. Som förskollärare har jag träffat många barn genom åren. Något som slår mig är att det är ett betydligt mer hektiskt tempo i barnens (och så klart i hela samhället) liv. Flera aktiviteter som ska skjutsas till, för övrigt mycket stillasittande tid framför skärmar (tv/dator/surfplatta) när man väl är hemma. Sedan en faslig massa intryck från dessa skärmar som fullkomligt överöser våra barns hjärnor. Detta påverkar barnens leklust och fantasi. Barnen behöver leka och fantisera fritt för att utveckla sina hjärnor till fullo. Idag är mycket redan ”serverat” och ”färdigt” för barnen. De allra flesta leksaker idag är styrda, det finns inte så många kreativa leklösningar längre, som kan användas till många olika saker. Utan en kassa-apparat ser helt autentisk ut, likaså en micro, ett svärd eller liknande. Och legots ”tråkiga basbitar” ersätts många gånger av färdiga set…

Många gånger har barnen väldigt lite tid tillsammans med sin familj på vardagarna. Barn som redan från 1 års ålder vistas i stora barngrupper med ett par pedagoger som gör sitt yttersta för att räcka till för alla, men det är så klart en omöjlighet att alla hinner få det de behöver i form av närhet och att bli sedd och bekräftad. Barnen lär sig tidigt att man behöver göra sig hörd och sedd i den stora gruppen.

Jag upplever att det är fler barn idag som är väldigt aktiva, med ”myror i brallan”. Jag funderar många gånger på vad det beror på och hur det är för dem i vårt snabba samhälle. Jag tror att det finns barn som är känsligare än andra, som tar emot intrycken kraftigare än en del andra. Det är så klart enormt tröttande för individen, en del drar sig undan och försöker skydda sig på det sättet mot höga ljud etc. Andra lägger in en högre växel och jobbar upp sig själv i högvarv för att kunna hantera kaoset inombords.

ALLA barn…alla människor överhuvudtaget skulle må bra av att kunna varva ner emellanåt under dagen. Därför är det nog viktigt att vi hjälper barnen att hitta strategier för detta, så att de själva kan hitta till återhämtning så småningom. Det kommer de att behöva i sin vardag. Det behövs vila för både kropp och själ i vårt snabba samhälle.

Ett enkelt yogaprogram, avslappningsskiva, massage, enkel meditation, lugn läs/pratstund innan insomning på kvällen…har ni fler förslag?

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s